Ministerarbetsgruppen för samhällsförnyelse
Regeringen tar itu med utmaningarna med AI och reglering

Ministerarbetsgruppen för samhällsförnyelse fastställde vid sitt möte den 29 april hur regeringen i den första fasen ska undanröja hinder för digitalisering inom den offentliga förvaltningen. Regeringen ställde vid sin halvtidsöversyn upp nya mål för ett effektivare utnyttjande av AI inom statsförvaltningen.
Regeringen har för avsikt att inleda ett lagstiftningsprojekt för att möjliggöra användningen av AI i rådgivningsuppgifter inom den offentliga förvaltningen. Utnyttjandet av AI vid beredningen av beslut bedöms först genom en noggrannare analys. Vid revideringen av lagstiftningen kommer man att säkerställa principerna för god förvaltning och trygga medborgarnas grundlagsenliga rättigheter.
”Det är viktigt att vi utnyttjar den moderna teknikens möjligheter när vi utvecklar de offentliga tjänsterna och en effektiv offentlig förvaltning, men så att människornas rättigheter tryggas.” Avvecklingen av så kallade digitala hinder är en mycket viktig del av detta utvecklingsarbete. Lagstiftningen måste reformeras för att den offentliga förvaltningen ska kunna utnyttja de möjligheter som ny teknik medför på ett bättre sätt än för närvarande”, säger kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen.
Regeringen har som mål att förbättra samarbetet inom den offentliga förvaltningen genom att öka informationens rörlighet. Tidigare har man utrett utmaningarna i informationsgången och lagt fram förslag till utveckling av samarbetet till exempel i fråga om välfärdsområdenas och kommunernas gemensamma uppgifter som gäller främjande av hälsa och välfärd (HYTE) och sysselsättningsfrämjande uppgifter. Behoven att ändra lagstiftningen bedöms under arbetets gång.
I riktning mot lagstiftning i en digital miljö
Alla åtgärder som förbättrar informationsgången och dess kvalitet ökar också möjligheterna att utnyttja artificiell intelligens och annan ny teknik för att effektivisera den offentliga förvaltningen och utveckla tjänsternas kvalitet. Avsikten är att man under arbetets gång samlar dessa lärdomar till gemensamma principer med arbetsrubriken ”lagstiftning i en digital miljö”.
Syftet med avvecklingen av digitala hinder är att underlätta informationens rörlighet mellan informationssystemen inom den offentliga förvaltningen, att eliminera reglering som förhindrar digitalisering samt att främja produktivitet och servicens funktion. Hindren för digitaliseringen kartlades genom en öppen enkät, och de utmaningar som valts ut utifrån svaren bedömdes i förvaltningsövergripande grupper.
Ministrarna behandlade kommissionens strategiska planer och Finlands prioriteringar
Ministrarna diskuterade också Europeiska kommissionens strategiska planer och arbetsprogram för 2025, särskilt med tanke på digitalisering, dataekonomi och artificiell intelligens. Centrala frågor för Finland i anslutning till digital teknik är en innovations- och konkurrenskraftsvänlig verksamhetsmiljö, ökning av EU:s förmågor och strategisk inriktning av finansieringen, säkerheten i den digitala infrastrukturen samt internationella partnerskap.
”Vi måste ta i bruk ny teknik så att risker hålls under kontroll och nyttorna maximeras. Vi behöver inte mer reglering. Däremot måste de nuvarande reglerna tillämpas enhetligt i syfte att stärka den inre marknaden och att utöka EU:s förmågor och konkurrenskraft”, säger kommunikationsminister Lulu Ranne.
Ministrarna fick också en översikt över de viktigaste frågorna inom stadspolitiken och digitaliseringen inom social- och hälsovården.
Mer information:
Jarkko Levasma, IKT-direktör, finansministeriet, tfn 0295 530 117, jarkko.levasma(a)gov.fi
Laura Eiro, avdelningschef, kommunikationsministeriet, tfn 0295 342 166, laura.eiro(a)gov.fi