Hoppa till innehåll

Samarbetsgrupp för att utveckla statsunderstödsverksamheten och de gemensamma statsunderstödstjänsterna

finansministeriet
Utgivningsdatum 23.2.2024 12.35
Nyhet

Syftet med den av finansministeriet tillsatta samarbetsgruppen är att stärka kunskapsbaserad ledning, öka statsunderstödens genomslagskraft och främja produktivitetsvinsterna i statsunderstödsverksamheten.

Den viktigaste uppgiften för den samarbetsgrupp som inrättats för att utveckla statsunderstödsverksamheten och de gemensamma statsunderstödstjänsterna är att bedöma och följa konsekvenserna av ändringar i statsunderstödsprojekten, sammanställa informationsbehov, ta initiativ till ibruktagande av god praxis samt utveckla verksamhetsmodeller och styrmedel. Gruppen styr strategiskt utvecklandet av de gemensamma statsunderstödstjänsterna, följer utvecklingen av tjänsterna, produktivitetsvinsterna och framstegen med automatisering och utnyttjandet av artificiell intelligens. Gruppen främjar dessutom gemensam utveckling av tjänsterna och tar initiativ till vidareutveckling av dem.

Inrättandet av samarbetsgruppen är ett svar på behovet att utveckla statsunderstödsverksamheten och förbättra dess genomslag, öppenhet och transparens. Det tidigare projekt för utveckling och digitalisering av statsunderstödsverksamheten som pågick från 2019 till 2023, har skapat en grund för det nuvarande utvecklingsarbetet och lyft fram centrala utvecklingsbehov och utvecklingsmöjligheter inom statsunderstödsverksamheten.

Gruppen har företrädare för statsförvaltningen på bred front: från olika ministerier, närings-, trafik- och miljöcentralernas samt arbets- och näringsbyråernas utvecklings- och förvaltningscenter (utvecklings- och förvaltningscentret), Innovationsfinansieringsverket Business Finland, Livsmedelsverket, Social- och hälsoorganisationernas understödscentral STEA, Finlands Akademi och Statskontoret. 

Ordförande för samarbetsgruppen är informationsdirektör Vesa Lipponen. Vice ordförande är ledande specialsakkunnig Tuula Lybeck.

Samarbetsgruppen är verksam under perioden 13 februari 2024 - 31 december 2025.

Mer information:
Tuula Lybeck, ledande specialsakkunnig, tfn 0295 530 595, tuula.lybeck(at)gov.fi
Leena Rantala, specialsakkunnig, tfn 02955 530 377, leena.rantala(at)gov.fi