Hoppa till innehåll

Statsandelssystemets nya grunder på första remissrundan

finansministeriet
Utgivningsdatum 12.12.2013 12.15
Pressmeddelande -

Ministerarbetsgruppen för förvaltning och regionutveckling (Halke) har antagit huvudprinciperna för statsandelsreformen och kriterierna som tillämpas vid reformen.

Utredare Arno Miettinens preliminära förslag till det nya statsandelssystemet med sina kommunspecifika provberäkningar sänds på kommentarer idag. Utredaren kommer att lägga fram sitt slutliga förslag efter kommentarerna i januari. De kommunspecifika kalkylerna är inte slutliga utan kommer fortfarande att förändras.

Reformen träder i kraft vid ingången av 2015. Ministerarbetsgruppen för förvaltning och regionutveckling fastslog att reformen genomförs med en övergångsperiod på åtminstone 5 år i syfte att utjämna förändringen. Under de första åren kommer de kommunspecifika förändringarna att vara högst 50 euro per invånare.

Systemet förtydligas och förstärks så att ordnandet av den grundläggande servicen kan tryggas i hela landet. Statsandelarna baserar sig även i fortsättningen i regel på kommunens befolkningsstruktur och sjukligheten. Innehållet i kriterierna har uppdaterats utgående från senaste statistiska uppgifterna. De koefficienter och sjuklighetsuppgifter som används vid beräknandet av statsandelarna baserar sig på THL:s och VATT:s utredningar.

Tyngdpunkten flyttas från kostnadsutjämning mot inkomstutjämning.

Det preliminära förslaget och de kommunspecifika provberäkningarna sänds till kommunerna för kommentarer, och av kommunerna begärs ställningstaganden bl.a. till kriterierna, beräkningsgrunderna och den nödvändiga övergångsperioden. De kommunspecifika beräkningarna är riktgivande eftersom man i fortsättningen alltid baserar kalkylerna på de allra nyaste tillgängliga nyckeltalen. 

Utredaren Arno Miettinen kommer att presentera sitt slutliga förslag till reformering av statsandelssystemet före utgången av januari. En formell hearingrunda ordnas efter det. Regeringspropositionen kommer att överlämnas till riksdagen under vårsessionen 2014 och den nya lagstiftningen, inklusive övergångsperioder, avses träda i kraft den 1 januari 2015.

Utredarens preliminära förslag baserar sig på de preliminära riktlinjer som ministerarbetsgruppen för förvaltning och regionutveckling (Halke) antog våren 2013, enligt vilka systemet ska förenklas genom en avsevärd minskning av beräkningskriterierna och eliminering av överlappningar. Statsandelen för basservice ska i fortsättningen innehålla 8 kriterier och tilläggsdelarna 3 kriterier. Det nuvarande systemet har ca 48 kriterier, av vilka en del är både sinsemellan överlappande och föråldrade.

Statsandelsreformen är en del av regeringens kommunreform. Det nya satsandelssystemet påverkar i regel inte kommunsammanslagningarna.

Statsandelarna för kommunal basservice är ca 8 miljarder euro och de utgör i genomsnitt 22 procent av kommunernas driftsintäkter.

Kalvoesitys valtionosuusjärjestelmän uudistamisesta (på finska)

Valtionosuusjärjestelmän uudistaminen, taustamuistio (på finska)

Kuntakohtaiset laskelmat (på finska)

Valtionosuusuudistus-laskelmat excel-muodossa (på finska)

Halke har styrt beredningen av statsandelsreformen redan tidigare under året 
Pressmeddelande 3.5.2013
Pressmeddelande 27.6.2013

Förfrågningar: Arno Miettinen, utredare, finansministeriet, tfn 02955 30440 och 050 4133298 (på plats 12.12.2013)
Ville Salonen, konsultativ tjänsteman, finansministeriet, tfn 02955 30388 (12-13.12).