Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media
Meny

Valtiovarainministeri Stubb: Turvallisuus on myös talouden perusta

Valtiovarainministeriö 6.6.2016 12.00
Uutinen

Valtiovarainministeri Alexander Stubb muistuttaa, että turvallisuus on asia, jota ei voi laittaa syrjään odottamaan parempia aikoja. Stubb puhui maanantaina 6. kesäkuuta turvallisuudesta Hämeenlinnan Paasikivi-seurassa.

– Suomella on samaan aikaan monia huolia. Tuskallisen hitaasti kääntyvä taloustilanne on yksi, maahanmuuttajien kotouttaminen toinen. Mutta turvallisuus on asia, jota ei voi laittaa syrjään odottamaan parempia aikoja. Turvallisuus on lopulta kaiken, myös talouden ja hyvinvoinnin perusta, Stubb sanoi.

Stubb totesi, että Suomen oma turvallisuustilanne on edelleen hyvä ja vakaa. Puolustuskykymme on vahva ja sisäinen turvallisuus hyvissä käsissä. Hän kuitenkin korostaa, että tilanne Suomen lähiympäristössä on muuttunut nopeasti. Venäjä on voimalla siirtänyt Euroopan rajoja, ja terroristit ovat iskeneet taas Euroopan pääkaupunkeihin.

– Olisi suuri virhe uskotella, että mikään ei ole muuttunut ja että voimme jatkaa entisellään. On välttämätöntä, että meillä kaikilla, siis Suomella kansakuntana, on tarkka ja totuudenmukainen kuva maamme turvallisuusympäristöstä, jotta voimme yhdessä tehdä tarvittavat johtopäätökset. Sen takia meidän täytyy käydä avoin, rehellinen ja syvällinen keskustelu Suomen tilanteesta ja liikkumavarasta, Stubb sanoi.

Stubb kiinnitti huomioita etenkin Ruotsin tilanteen ja keskustelun nopeaan muutokseen.

– Vaikuttaa siltä, että meillä Suomessa ei ole täysin ymmärretty Ruotsin turvallisuuspoliittisen tilanteen ja ajattelun nopeaa muutosta. Ruotsi näyttää toden teolla havahtuneen siihen, että heidän päätöksensä luopua aluepuolustuksesta ja yleisestä asevelvollisuudesta oli virhe. Nyt Ruotsi panostaa kansalliseen puolustukseen ja tiivistää yhteistyötään Yhdysvaltojen, Britannian ja Pohjoismaiden kanssa. Ruotsi myös käy vakavaa keskustelua puolustusliitto Naton jäsenyydestä. Istuva hallitus ei jäsenyyttä hae, eli päätösten aika on vuoden 2018 vaalien jälkeen. Paljon riippuu myös siitä, palaako Venäjän yhteistyön tielle vai jatkaako se uhkaavaa toimintaansa, Stubb arvioi.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Pasi Rajala, puh. 0400 464 393, pasi.rajala (at) vm.fi

Tillbaka till toppen