Barnbudgeteringen förutsätter att det nationella informationsunderlaget inom social- och hälsovård utvecklas och att bedömningarna av konsekvenserna för barn blir etablerad praxis
![](/documents/1271139/223782739/LapsetJaNuoret26.jpg/4fa9a384-2a30-7998-f80d-8ecf0ff947b8?t=1729669474372&width=1200)
Ett pilotförsök med en barnbudgetering har genomförts i två välfärdsområden. Pilotförsöket i de två välfärdsområdena visade att informationsunderlaget behöver förbättras. Genom att utveckla det nationella informationsunderlaget kan man förbättra möjligheterna att införa barnbudgetering.
Syftet med barnbudgeteringen är att ta fram information som stöd vid riktandet av offentliga medel till barn, men också att kunna bedöma om de ekonomiska satsningarna och fördelningen av dem främjar barnens rättigheter och målen i fråga om barnens välfärd.
År 2022 beviljade riksdagen inom ramen för den nationella barnstrategin separat finansiering till införandet av barnbudgetering i välfärdsområdena. Förslaget om barnbudgeteringen utvecklades under åren 2023 och 2024 genom statsunderstödda projekt i Birkalands och Norra Österbottens välfärdsområden och genom ett nationellt nätverk.
Samarbetet under pilotförsöket resulterade i en kartläggning av barnbudgeteringens delområden och av de åtgärder som förutsätts för att kunna införa barnbudgetering. I nuläget är välfärdsområdenas utmaning när det gäller barnbudgeteringen i synnerhet att samla in den information om ekonomi och utfall inom social- och hälsovård som gäller barn och familjer.
”Kunskapsunderlaget om verksamheten inom social- och hälsovården är i utvecklingsskedet. Det utvecklingsarbete som nu görs i hela landet för att stärka informationsunderlaget stöder också införandet av barnbudgeteringen under de kommande åren. Hur barns rättigheter tillgodoses och hur besluten om ekonomin påverkar i välfärdsområdena behöver bedömas på ett mer systematiskt sätt”, säger Liisa Jokinen som arbetar med nationella barnstrategin som ledande sakkunnig.
Enligt pilotförsöken behöver kunnandet och förfarandena i anknytning till barnbudgeteringen utvecklas ytterligare både i välfärdsområdena och i kommunerna. Arbetet stöds genom den genomförandeplan för nationella barnstrategin som sträcker sig över flera regeringsperioder från år 2024 till år 2027.
Mer information:
Liisa Jokinen, ledande sakkunnig, tfn 0295 163 225
Laura Kuusio, specialsakkunnig, tfn 0295163504
E-postadresserna har formen [email protected].