Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Coronavaccinationerna utvidgas till 12–15-åringarna

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 5.8.2021 13.26
Pressmeddelande 214/2021

I fortsättningen erbjuds covid-19-vaccinerna till alla barn och ungdomar i åldern 12–15. Torsdagen den 5 augusti ändrade regeringen statsrådets förordning om frivilliga covid-19-vaccinationer. Den ändrade förordningen börjar gälla den 9 augusti 2021. 

Barn och ungdomar erbjuds BioNTech-Pfizers Comirnaty-vaccin eller Modernas Spikevax-vaccin. De är för närvarande de enda coronavacciner med villkorligt försäljningstillstånd för 12 år fyllda som är i bruk i Finland. Bägge är mRNA-vacciner.

En minderårig kan själv besluta om vaccinationen, förutsatt att den yrkesutbildade person inom hälso- och sjukvård som ger vaccinet bedömer att den minderåriga med hänsyn till hans eller hennes ålder och utvecklingsnivå kan fatta beslut om sin vaccination. Om den unga personen inte vill eller är kapabel att själv besluta om sin vaccination, krävs vårdnadshavarnas samtycke till coronavaccinationen. Det är frivilligt att låta vaccinera sig.

Vaccinationerna kan genomföras enligt regional prövning till exempel i skolor eller som massvaccineringar i samband med massvaccinationerna av den vuxna befolkningen.

Hittills har det varit möjligt att ge covid-19-vaccinerna till att 16 år fyllda och till de 12–15-åriga som hör till de medicinska riskgrupperna. 

Ytterligare information:

Regeringsråd Ismo Tuominen
Jurist Mirka-Tuulia Kuoksa
Medicinalråd   Mikko Paunio
[email protected]

Pressmeddelandet har uppdaterats 5.8. Även Modernas Spikevax-vaccin har ett villkorligt försäljningstillstånd för 12 år fyllda.

 
Tillbaka till toppen