Hoppa till innehåll

Delegationen för social- och hälsovård sammanträdde den 11 maj 2023: det viktigaste var samordningen av reformprogrammen och regeringsprogrammet

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 12.5.2023 12.49
Pressmeddelande

Vid social- och hälsovårdsdelegationens möte godkände man delegationens sektionsstruktur och diskuterade sektionernas aktuella ärenden. Man fastställde också riktlinjerna för välfärdsområdesförhandlingarna hösten 2023.

Delegationens ordförande, social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Veli-Mikko Niemi konstaterade i sitt öppningsanförande att det finns många sådana frågor som anknyter till social- och hälsovården som måste behandlas under regeringsförhandlingarna, och att också en del av de som deltar i delegationens möte har hörts vid regeringsförhandlingarna. Nästa fråga gäller hurdan roll social- och hälsovårdsdelegationen ska ha. Hösten kommer att vara en avgörande tid för delegationen, eftersom man ska finslipa de gemensamma lösningarna för utvecklandet av social- och hälsovårdstjänsterna.  

Delegationens uppgift är att förutse, följa och utvärdera välfärdsområdenas verksamhet och resultat och att bedöma hur servicestrukturen behöver utvecklas. Dessutom ska den främja verkställandet av de nationella målen för social- och hälsovården. Vid sidan av verksamheten är det viktigt att fortsätta diskutera, dela information och identifiera behov att utveckla social- och hälsovårdslagstiftningen. 

Delegationens generalsekreterare Salme Kallinen (SHM) presenterade sektionsstrukturen, och den godkändes av delegationen. Under delegationen lyder sektioner som behandlar de utvecklingsobjekt som bedömts vara nationellt kritiska. Delegationens sektioner sköter beredskap, digitalisering och informationshantering, och nu finns det också en sektion för prognostisering, bedömning och utveckling. Under mötet behandlades sektionernas aktuella ärenden. 

Delegationen godkände tillsättandet av sektionen för prognostisering, bedömning och utveckling.  Sektionens syfte är att stödja delegationen i dess prognostiserings- och bedömningsuppgift.  Sektionen samlar också in information om hur befolkningens välfärd och hälsa utvecklar sig, om servicebehovet och om hur social- och hälsovårdssystemet fungerar. Dessutom sammanställer sektionen välfärdsområdenas förslag och ministeriernas initiativ om målen för social- och hälsovården. Sektionens medlems- och arbetsgruppsstruktur fastställs senare. 

Reformprogrammen och beredskapen centrala teman vid välfärdsområdesförhandlingarna

Avdelningschef Kari Hakari (SHM) och konsultativa tjänstemannen Tiina Snellman (IM) presenterade resultaten av välfärdsområdesförhandlingarna våren 2023. Vid den första egentliga förhandlingen mellan den 14 februari och 29 mars 2023 diskuterade man särskilt reformprogrammen gällande välfärdsområdenas verksamhet och ekonomi, tillgången till social- och hälsovårdstjänster på lika villkor, vård- och serviceskulden, personalresurserna och tillgången till arbetskraft samt frågorna om informationshanteringen och informationssäkerheten.  

När det gäller frågorna om räddningsväsendet diskuterades särskilt behovet av yrkeskunnig personal och tillgången till tjänster, beredskapen, tillsynen över förebyggandet av olyckor samt frågorna gällande insatstiderna. Största delen av mötesdeltagarna ansåg att atmosfären vid förhandlingarna är förtrolig, men att det är svårt att hitta tid för att förbereda sig för förhandlingarna. 

När höstens förhandlingar börjar den 24 oktober 2023 är det viktigt att beakta de ärenden som man kom överens om på våren, effekterna av regeringsprogrammet, de ekonomiska utsikterna och det nationella samarbetet och de nationella åtgärderna i fråga om personalen.  

Välfärdsområdesdirektör för Norra Österbottens välfärdsområde och ordförande för nätverket för välfärdsområdesdirektörer Ilkka Luoma önskade att välfärdsområdena och ministeriernas tjänstemannaledning och politiska ledning vid mötet i höst också ska diskutera hur målen i regeringsprogrammet kan uppnås, vilka lagstiftningsändringar det krävs för att områdena ska kunna genomföra dem i praktiken och hur resultaten ska mätas. Man borde särskilt behandla frågorna om arbetsfördelningen inom den specialiserade sjukvården, den förebyggande hälsovården, metoderna för verkställandet av vårdgarantin, avvecklandet av flerkanalsfinansieringen och ordnandet av tjänsterna, till exempel arbetsverksamheten i rehabiliteringssyfte. 

– Vid välfärdsområdesförhandlingarna i höst är det viktigt att vara konkret och att tillsammans bedöma vad man uppnått hittills och vad man borde satsa mera på. Det kan också vara skäl att ge ut rekommendationer. Det är viktigt att man lyckas samordna reformprogrammen och regeringsprogrammet, sade Kari Hakari. 

Sektionerna och de övriga delegationerna presenterade sina aktuella ärenden

De aktuella ärendena i sektionen för digitalisering och informationshantering presenterades av direktör Minna Saario (SHM). Sektionen har sammanträtt två gånger, och arbetet har kommit igång bra. Vid sektionens möten behandlades styrningen, utvecklandet, projekten och lagstiftningsarbetet. Medicinalråd Lasse Ilkka (SHM) från sektionen för beredskap berättade om de ärenden som ska behandlas tillsammans med sektionen för beredskap, bland annat användningen av TUVE, säkerhetsutredningarna i välfärdsområdena och skötseln av registren i beredskapssystemen. Han redogjorde också för aktuella cyberhot.

Tiina Snellman från delegationen för räddningsväsendet berättade att man vid delegationens nästa möte ska behandla inrikesministeriets nationella utredning, behovet att utveckla förfarandet för informationsbegäran och det nya styrsystemet som ska införas i början av 2024. 

Välfärdsområdesförvaltningens och ekonomidelegationens ärenden presenterades av delegationens generalsekreterare, konsultativ tjänsteman Antto Korhonen (IM). Vid mötet i februari behandlade man bland annat prognosen för de offentliga finanserna. Vid nästa möte ska man behandla kommunernas bokslut för 2022, rättelserna i överföringskalkylerna för social- och hälsovårdsreformen samt fullmakterna att uppta lån 2024. 

I slutet av mötet informerade man om att Miia Sinikumpu, student i förvaltningsvetenskap, håller på med en avhandling om delegationen för social- och hälsovård. Följande möten för delegationen för social- och hälsovård hålls den 28 september 2023 och den 14 december 2023. 

Ytterligare information

Veli-Mikko Niemi, ordförande, kanslichef, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected]

Tillbaka till toppen