Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Den första utlysningen av statsunderstöd för programmet för hållbar tillväxt i Finland har avslutats – bedömningen av ansökningarna pågår

finansministerietsocial- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 25.3.2022 11.26
Pressmeddelande
Händer som håller växten

Social- och hälsovårdsministeriet samordnar för sin del Finlands program för hållbar tillväxt som finansieras genom EU:s tillfälliga återhämtningsinstrument och som stöder målen för hållbar tillväxt enligt regeringsprogrammet. Den första utlysningen av statsunderstöd, som administreras av social- och hälsovårdsministeriet, avslutades i februari.

I programmet, som genomförs nationellt, svarar social- och hälsovårdsministeriet för pelare 4, som gäller att stärka tillgången till social- och hälsovårdstjänster och öka kostnadsnyttoeffekten, och delvis för pelare 3 som handlar om att höja sysselsättningsgraden och kompetensnivån för att påskynda en hållbar tillväxt.

Den första utlysningen av statsunderstöd för programmet gick ut den 18 februari 2022, och 24 ansökningar inkom fram till dess. Statsunderstöd söktes för projekt i alla 22 välfärdsområden. Därtill lämnade kompetenscentrumen inom det sociala området in en gemensam ansökan. Även Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt, som med stöd av förordningen om arbetsfördelning och centralisering av vissa uppgifter inom den specialiserade sjukvården (582/2017) hade möjlighet att ansöka om finansiering, deltog i den separata ansökan. De ansökta understöden uppgick till sammanlagt 54 miljoner euro. 

Maximibeloppet för de statsunderstöd som delas ut är sammanlagt 47,5 miljoner euro för år 2022, och av detta strävar man efter att bevilja minst 28 miljoner. Statsunderstödet beviljas utan självfinansieringsandel till det fulla beloppet av alla de kostnader som berättigar till statsunderstöd. Den andra utlysningen av statsunderstöd för programmet för hållbar tillväxt för åren 2023–2025 genomförs hösten 2022. 

Sakkunniga vid Institutet för hälsa och välfärd och social- och hälsovårdsministeriet bedömer för närvarande ansökningarna. De projektspecifika bedömningsutlåtandena blir klara före ingången av april och avsikten är att besluten om statsunderstöd sänds till de sökande för kännedom i slutet av april. En pressbriefing om statsunderstöden ordnas den 26 april kl. 12.30–13.30, närmare information om detta ges senare.

Läs mer:

https://stm.fi/kestavan-kasvun-ohjelma
https://vm.fi/kestava-kasvu

 
Kontaktuppgifter


Kirsi Paasovaara, projektchef                                                                                           
Avdelningen för styrning av social- och hälsovården / OHO, Styrenheten / OHJA 
tfn 0295163012, kirsi.paasovaara(at)gov.fi 

Heli Parikka, sakkunnig
Avdelningen för styrning av social- och hälsovården / OHO, Styrenheten / OHJA 
tfn 0295163165, heli.parikka(at)gov.fi

Sanna Hämäläinen, projektsekreterare
Avdelningen för styrning av social- och hälsovården / OHO, Styrenheten / OHJA
tfn 0295163523, sanna.hamalainen(at)gov.fi 

 

 
Tillbaka till toppen