Hoppa till innehåll

En arbetsgrupp ska bereda ett integrationsstöd och ett språktillägg för arbetsmarknadsstödet

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 10.4.2024 10.00
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet tillsatte den 9 april 2024 en arbetsgrupp som ska bereda ett integrationsstöd och ett språktillägg för arbetsmarknadsstödet i enlighet med regeringsprogrammet.

Regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering innehåller ett flertal föresatser som främjar och förpliktar till integration. Föresatserna i regeringsprogrammet bygger på målet om att integrationen i Finland ska ske genom arbete. För att uppnå målet vill regeringen reformera integrationssystemet så att det blir mer sporrande och förpliktande, och utkomstskyddet för arbetslösa så att det uppmuntrar till arbete bättre än nu. 

Arbetsgruppen ska bereda ett integrationsstöd som ska ersätta det utkomststöd och arbetsmarknadsstöd som betalas till invandrare. Arbetsgruppen utreder också hur tillräckliga och verifierade kunskaper i inhemskt språk ska beaktas i utkomstskyddet för arbetslösa. Avsikten är också att sammanjämka och beakta övriga föresatser i regeringsprogrammet som hänför sig till social trygghet och sociala förmåner. 

Det viktigaste syftet med reformen är att främja sysselsättningen och integrationen för personer som flyttat till Finland. 

Avsikten är att regeringspropositionen ska lämnas till riksdagen hösten 2025.

Mer information:

Liisa Siika-aho, avdelningschef, tfn 0295 163 085, [email protected]
Henna Huhtamäki, direktör, tfn 0295 163 072, [email protected]
Teresa Salminen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163 109, [email protected]