Hoppa till innehåll

Ett nytt verktyg ger bättre lägesbilder av välfärdsområdena för beslutsfattarnas strategiska arbete

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 1.7.2024 10.11
Pressmeddelande
näppäimistö

Med ett nytt verktyg kan man följa upp helhetsbilden av den strategiska nivån i välfärdsområdena. Verktyget har preliminärt utvecklats för statsrådets samordningsverksamhet, men också ledningen i välfärdsområdena och den politiska ledningen kan dra nytta av det nya verktyget.

Verktyget ska användas för ledningens strategiska lägesbilder (verktyget benämns på finska Johdon strateginen tilannekuva, JST). Tack vare verktyget får Statsrådet och den strategiska ledningen inom välfärdsområdena en ny typ av lägesbild. Verktyget publiceras på webbsidan thl.fi/jst. 

I arbetet med lägesbilder använder man sig av befintliga informationskällor,   huvudsakligen statistik och informationskällor från Institutet för hälsa och välfärd (THL). Dessutom används Statistikcentralens registerinformation.

Verktyget har utvecklats av Institutet för hälsa och välfärd (THL). Det är fråga om den första versionen av verktyget.  Utvecklingen av verktyget fortsätter. De följande versionerna kommer att publiceras i september och december 2024. 

  • Ledningens strategiska lägesbilder (Johdon strateginen tilannekuva): thl.fi/jst 


Kontaktuppgifter:

Sanna Rautalammi, projektchef, Institutet för hälsa och välfärd (THL), sanna.rautalammi(at)thl.fi

Kontakt angående teknisk användning; Katja Putto, specialplanerare, Institutet för hälsa och välfärd (THL), katja.putto(at)thl.fi 

Petra Kokko, specialsakkunnig, Social- och hälsovårdsministeriet, petra.kokko(at)gov.fi

Minna Heini, specialsakkunnig, Social- och hälsovårdsministeriet, minna.heini(at)gov.fi