Hoppa till innehåll

EU-ministrarna diskuterar tillgången till läkemedel, kompetensen på arbetsmarknaden och unionens sociala dimension  

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 3.5.2023 16.05
Pressmeddelande

I Stockholm ordnas ett inofficiellt möte för EU:s ministrar med ansvar för sysselsättning och socialpolitik 3.–4.5.2023, och ett informellt hälsoministermöte 4.–5.5.2023. Finland representeras vid mötena av social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru.

Ministrarna med ansvar för sysselsättning och socialpolitik ska diskutera kompetensbehoven på arbetsmarknaden och EU:s sociala dimension.  

För att hantera utmaningen med att matcha kompetens och arbete anser Finland att man måste se till att det finns möjligheter att kontinuerligt utveckla sin kompetens. Vid sidan av den officiella utbildningen är det lika viktigt att kunna lära sig i arbetet. Genom att utveckla verksamheten på arbetsplatserna och organisera arbetsuppgifter förnuftigt kan man öka tillgången till kunnig arbetskraft och säkerställa att arbetsplatserna har tillräcklig arbetskraft. Det är också viktigt att bekämpa diskriminering vid rekrytering och främja internationell rekrytering. Ett av temana för år 2023 är den europeiska kompetensen, som går ut på att lyfta fram förmågor och vikten av att utveckla kompetensen i arbetslivet. 

Den sociala dimensionen är ett viktigt prioritetsområde i EU. Finland strävar efter att utveckla den allmänna välfärden i unionen och minska skillnaderna i levnadsstandard genom att bekämpa fattigdom och ojämlikhet. Ministrarnas diskussion utgår från en expertgrupps slutrapport om den sociala trygghetens och välfärdsstatens framtid som publicerades i februari 2023.  


Hälsoministrarna diskuterar tillgången till läkemedel

Hälsoministrarna ska diskutera tillgången till läkemedel i Europeiska unionen. De frågor som behandlas gäller i första hand förberedelser och krisberedskap, men man diskuterar också hur tillgången till både innovativa och vanliga läkemedel och en rimlig prissättning av dem ska säkerställas.  

Finland stöder EU:s gemensamma åtgärder för att säkerställa tillgången till läkemedel. Åtgärderna på EU-nivå stöder den nationella beredskapen.  

Ministrarna ska dessutom diskutera läget inom hälso- och sjukvården och återuppbyggnaden i Ukraina.   

Vid de inofficiella ministermötena fattas inga officiella beslut.

Ytterligare information: 

Petteri Nurmi, familje- och omsorgsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 163 603
Jiri Sironen, social- och hälsovårdsministerns specialmedarbetare, tfn 040 450 9077
Pasi Korhonen, direktör för internationella ärenden, social- och hälsovårdsministeriet, tfn  0295 163 175
Kaisa Lähdepuro, specialsakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 419
Satu Leino, konsultativ tjänsteman, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 498 
Liisa Heinonen, regeringsrådLiisa Heinonen, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 064 131
E-postadresserna har formen: [email protected]