Hoppa till innehåll

EU-möte om personalen inom hälso- och sjukvården och tillgången till läkemedel 

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 23.4.2024 8.47
Nyhet

Den 23 och 24 april under ett inofficiellt möte i Bryssel ska EU-ländernas hälsoministrar diskutera tillgången till arbetskraft för hälso- och sjukvården och tillgången till läkemedel. 

Finland anser att det är viktigt att trygga tillgången till läkemedel och stöder det läkemedelspaket som EU bereder om beredskapen för störningar i tillgången till läkemedel. Särskilt viktigt är det att sörja för tillgången till sådana bevisligen bra läkemedel som funnits länge på marknaden och som ofta också är förmånliga. EU:s egen produktionskapacitet när det gäller kritiska varor behöver stärkas. 

Finland välkomnar en diskussion på EU-nivå om utmaningarna gällande tillgången till arbetskraft inom hälso- och sjukvården och vill delta i samarbetet för att sätta upp gemensamma mål och dela god praxis. Men samtidigt anser Finland att det i första hand är medlemsländerna som ansvarar för att erbjuda sin befolkning hälso- och sjukvårdstjänster, och att ansvaret omfattar också personalfrågorna.  

Finland representeras under mötet av kanslichef Veli-Mikko Niemi. Vid de inofficiella ministermötena fattas inga beslut.

Mer information

Pasi Korhonen, direktör, internationella ärenden, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 029 516 3175 
Kaisa Lähdepuro, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 419 
e-postadresserna har formen [email protected]