Hoppa till innehåll

Europeiska hälsodataområdet (EHDS) medför förändringar i behandlingen av patientuppgifter inom social- och hälsovården

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 18.9.2024 10.29
Pressmeddelande

Europeiska hälsodataområdet (EHDS) förutsätter ändringar i fråga om rättigheterna att behandla patientuppgifter. Ändringarna inverkar både på hälso- och sjukvårdspersonalens och på patienternas rättigheter. Det krävs också ändringar i patientdatasystemen.

Social- och hälsovårdsministeriet ordnar två webbinarier om verkningarna av EHDS den 29 oktober och den 7 november 2024. 

Behandlingen av patientuppgifter och kraven på patientdatasystemen harmoniseras i Europeiska unionen. Europaparlamentet bereder en förordning om det europeiska hälsodataområdet som ska innehålla bestämmelser bland annat om  

  • utbytet av patientuppgifter mellan medlemsstater i EU
  • patienternas rättigheter i fråga om patientuppgifter
  • hälso- och sjukvårdspersonalens rättigheter och skyldigheter vid behandling av patientuppgifter 

EHDS gäller behandlingen av patientuppgifter såväl inom hälso- och sjukvård (primär användning) som i forskning och annan sekundär användning. Även kraven på informationssystemen ska harmoniseras.  

EHDS inverkar också på den nationella lagstiftningen

EHDS förutsätter ändringar i den nationella lagstiftningen, bland annat i kunduppgiftslagen och lagen om sekundär användning av patientuppgifter. Beredningen av ändringarna pågår vid social- och hälsovårdsministeriet. Utkasten till regeringspropositionen om lagändringarna kommer att sändas på remiss i början av 2025. 

Vid sidan av detta gör man också separat rättelserna i den nationella lagen om sekundär användning. Avsikten är att regeringspropositionen om lagförslaget ska vara färdig i början av 2025. 

Ändringarna ska behandlas vid två webbinarier

Social- och hälsovårdsministeriet ordnar två webbinarier under hösten där EHDS-innehållen i anknytning till primär användning och ändringarna i kunduppgiftslagen presenteras noggrannare.  
Det första webbinariet den 29 oktober 2024 gäller patienternas och hälso- och sjukvårdspersonalens rättigheter. Webbinariet hålls kl. 13–16, och anvisningen om anmälan finns här:

Det andra webbinariet den 7 november 2024 gäller EHDS följder för patientdatasystemen.  Webbinariet hålls kl. 9–12, och anvisningen om anmälan finns här:

Mer information

Anna Sandberg, specialsakkunnig, tfn 0295 163 702

Joni Komulainen, regeringsråd, tfn 0295 163 453

E-postadresserna har formen [email protected]