Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Flera områden omfattas av begränsningarna för restauranger i områden med samhällsspridning

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 30.12.2021 14.00
Pressmeddelande 423/2021

Statsrådet har ändrat den förordning som begränsar förplägnadsrörelsers verksamhet med anledning av coronaepidemin. De begränsningar för förplägnadsverksamhet som är nödvändiga för att förhindra att epidemin sprids införs även i hela landskapet Södra Savolax och i landskapet Norra Karelen.

Förordningen träder i kraft den 31 december kl. 00.

Begränsningarna för förplägnadsrörelser i områden med samhällsspridning från den 31 december kl. 00.

Begränsningarna för områden med samhällsspridning gäller i landskapen Nyland, Egentliga Finland, Satakunta, Egentliga Tavastland, Birkaland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen, Södra Karelen, Norra Karelen, Mellersta Finland, Österbotten, Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Norra Österbotten, Lappland, Södra Savolax och Norra Savolax.

Serveringen av alkohol ska upphöra i alla restauranger kl. 17, och restaurangerna får hålla öppet för kunder kl. 05–18. Begränsningen gäller i fortsättningen även de restauranger som inte serverar alkoholdrycker (bl.a. caféer och snabbmatsrestauranger).

Förplägnadsrörelser vars huvudsakliga verksamhet är servering av alkohol får använda endast hälften av kundplatserna inomhus och utomhus. Övriga förplägnadsrörelser får endast använda 75 procent av kundplatserna inomhus.

Alla kunder i förplägnadsrörelsens inomhuslokaler ska ha en egen sittplats vid ett bord eller en motsvarande bordsyta.

Som ett alternativ till de ovannämnda begränsningarna har aktören kunnat kräva att kunderna uppvisar coronapass.

Tillfälliga ändringar i användningen av coronapasset från den 28 december kl. 00

Från och med tisdagen den 28 december befriar användningen av coronapass inte längre förplägnadsrörelserna från de begränsningar som ställts på dem. Serveringen av alkohol upphör i alla förplägnadsrörelser kl. 17. Restauranger vars huvudsakliga verksamhet är servering av alkohol får hålla öppet till kl. 18. Restauranger som serverar mat får dock hålla öppet till kl. 20 genom att kräva att kunderna uppvisar coronapass.

Begränsningen av användningen av coronapass gäller till och med den 20 januari 2022.

Begränsningarna för förplägnadsrörelser i landskapen Kajanaland och Åland från den 31 december kl. 00.

Här gäller inga särskilda begränsningar i fråga om antalet kunder eller serverings- och öppettiderna.

De allmänna kraven på hygien och avstånd mellan kunder gäller i alla områden.
Trots att kravet på coronapass inte längre befriar från begränsningar såsom tidigare, har restaurangerna under hela öppettiden rätt att kräva att kunderna visar upp coronapass.

Undantagen från begränsningarna ändras inte

Begränsningarna i förordningen gäller inte personalrestauranger eller försäljning av mat som avhämtas. Begränsningarna i fråga om öppettiderna gäller inte ombord på fartyg och luftfartyg som går i trafik mellan Finland och utlandet eller utomlands, och inte heller förplägnadsrörelser som finns i anslutning till distributionsstationer för flytande bränsle.

Ytterligare information:

Jaska Siikavirta, direktör, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected] 
Regionförvaltningsverken svarar på frågor om det praktiska genomförandet av begränsningarna.

 
Tillbaka till toppen