Hoppa till innehåll

Förhandlingarna om WHO:s pandemiavtal fortsätter i ett år – samförstånd om ändringarna i de internationella hälsoreglerna har redan uppnåtts

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 6.6.2024 9.49
Pressmeddelande
WHO:n lippu

Förhandlingarna om WHO:s pandemiavtal fortsätter i högst ett år. WHO:s generalförsamling fattade den 1 juni beslut om att fortsätta förhandlingarna om avtalet. Däremot godkändes ändringarna i det internationella hälsoreglementet, dvs. förhandlingarna om dem slutfördes.

Det internationella hälsoreglementet är det viktigaste internationella avtalet som innehåller åtgärder för beredskapen inför och hanteringen av gränsöverskridande hot mot hälsan. Syftet med ändringarna i pandemiavtalet och det internationella hälsoreglementet är att ge det internationella samfundet bättre verktyg för att förebygga och bekämpa pandemier och andra hot mot hälsan. 

För Finland är det viktigt att båda avtalen stärker ländernas beredskap och förberedelser för epidemier, det internationella samarbetet och den globala rättvisan när det gäller hanteringen av pandemier. Det är också i fortsättningen viktigt att respektera den nationella behörigheten, dvs. att se till att avtalen inte begränsar den nationella behörigheten vid hot mot folkhälsan. 

I fortsättningen kan WHO utlysa pandeminödläge

Av de ändringar i det internationella hälsoreglementet som generalförsamlingen godkände är en del små och tekniska, andra är större riktlinjer. Förhandlingsresultatet följer Finlands ståndpunkt och mål.

I hälsoreglementet infördes en möjlighet för WHO att i fortsättningen utlysa pandeminödläge utifrån nödlägeskommitténs rekommendation. Pandeminödläge är det allvarligaste läget med gränsöverskridande hot mot hälsan. Pandeminödläge innebär att en allvarlig smittsam sjukdom sprider sig i världen och sätter press på reaktionsförmågan hos staternas hälso- och sjukvårdssystem och orsakar betydande sociala och ekonomiska störningar. 

Det internationella hälsoreglementet fastställer alltså vad som är ett pandeminödläge och hur gränsöverskridande hot mot hälsan ska bekämpas. Syftet med det kommande pandemiavtalet är att ytterligare stärka de metoder som används för att förebygga pandemier och förbättra lika tillgång till kliniska motåtgärder i pandemin. 

Inga nya finansieringsskyldigheter

Genom de godkända ändringarna av det internationella hälsoreglementet infördes inga nya bindande finansieringsskyldigheter för avtalsparterna. Däremot beslutade man att inrätta en ny mekanism i anslutning till WHO för samordning av internationell finansiering som effektiviserar samarbetet mellan existerande finansieringskällor. Medlemsstaterna ska dessutom se över sina möjligheter att bevilja frivillig finansiering för utvecklingsländernas beredskap inför pandemier. Beviljandet av finansiering grundar sig alltid på ett separat nationellt beslut.

Ett nytt tillägg till hälsoreglementet var att varje medlemsstat utser en myndighet som granskar och utvärderar det nationella genomförandet av det internationella hälsoreglementet. 

WHO:s generaldirektör skickar ett brev till medlemsländerna om de godkända ändringarna i det internationella hälsoreglementet. Medlemsländerna har därefter tio månader på sig att granska ändringarna och godkänna dem nationellt. Ändringarna träder i kraft 12 månader efter generaldirektörens meddelande i de medlemsländer som inte har meddelat att de inte godkänner ändringarna. I Finland behandlas ändringarna först av statsrådet, sedan av riksdagen och slutligen av republikens president.  

Förhandlingarna om ett pandemiavtal fortsätter på hösten. Närmare tidpunkter för förhandlingarna fastställs i juli. Målet är att pandemiavtalet ska godkännas senast vid WHO:s nästa generalförsamling i maj 2025. 

Mer information:

Outi Kuivasniemi, råd för internationella frågor, tfn 0295 163 117, [email protected]