Hoppa till innehåll

Förslag på remiss: Endast ett kompetenscentrum inom det sociala området per samarbetsområde

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 26.6.2024 11.03
Pressmeddelande

En ändring i förordningen om antalet och finansieringen av kompetenscentrum inom det sociala området har sänts på remiss. Vid ramförhandlingarna beslutade man att lägga ned 5–6 kompetenscentrum. Det ska fortfarande finnas 1 svenskt kompetenscentrum precis som för närvarande, vars verksamhetsområde omfattar hela landet. Ändringen av förordningen är på remiss den 13 augusti 2024 till kl. 16.

Genom förordningen av statsrådet om ändring av 1 och 4 § i statsrådets förordning om kompetenscentrumverksamhet inom det sociala området ändras antalet kompetenscentrum och deras verksamhetsområden så, att det i fortsättningen finns 1 kompetenscentrum per samarbetsområde för social- och hälsovården. Utöver det ska det finnas 1 svenskt kompetenscentrum inom det sociala området som ska omfatta hela landet. Ändringen ger kompetenscentrumen inom det sociala området möjligheten att samarbeta intensivare med socialvårdstjänsterna och hälso- och sjukvården i välfärdsområdena inom forskning, utbildning och utvecklings- och innovationsverksamhet när kompetenscentrumens verksamhetsområden motsvarar de strukturer som skapats för det övriga samarbetet inom social- och hälsovård. 

Det föreslås också att det i särskilt statsunderstöd ska betalas endast 1,5 procent av det totala beloppet av statsunderstöd till Norra Finlands kompetenscentrum inom det sociala området för uppgifter som är nödvändiga med tanke på beaktandet av den samiskspråkiga befolkningens servicebehov. Dessutom föreslås det att det i fortsättningen inte ska betalas andra särskilda statsunderstöd enligt förordningen. Ändringen av förordningen avses träda i kraft den 1 juli 2025.

För att säkerställa verksamheten och omorganiseringen under övergångsperioden föreslås det att nivån på finansieringen för kompetenscentrum inom det sociala området för 2025 inte ska ändras. I besluten om statsunderstöden till kompetenscentrum inom det sociala området för 2025 ska man vid styrningen och prioriterandet betona uppgiften med att sprida och förankra forskningen i socialt arbete. För det ska 1 miljon euro av statens finansiering för forskning i socialt arbete på universitetsnivå överföras till 2025 för utbetalningen av statsunderstödet till kompetenscentrumen inom det sociala området.  

Mer information:

Juha Luomala, socialråd, [email protected], tfn +358 295 163 492, (anträffbar 19–28.6 och 22–26.7)
Sonja Jantunen, regeringssekreterare, [email protected], tfn +358 295 163 366, (anträffbar 19–28.6 och fr.o.m. 29.7)
Jaska Siikavirta, direktör, [email protected], tfn 0295 +358 295 163 394 (anträffbar 19.6–19.7)