Hoppa till innehåll

Från år 2026 blir det lättare att ha koll på läkemedelsbehandlingen

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 17.4.2024 12.15
Nyhet

Genom en omfattande reform kommer alla finländares medicineringsuppgifter att samlas i Kanta-tjänsten, så att yrkespersoner och läkemedelsanvändare lätt kan få den information som de behöver. Målet för reformen är bättre läkemedelsbehandling och patientsäkerhet.

I Kanta finns redan nu alla patienters recept, men medicineringsuppgifter finns också i patientdataarkivet i Kanta och i olika organisationers egna patientdatasystem. I fortsättningen ska uppgifterna om medicineringen införas automatiskt i en medicineringslista i Kanta.

– Målet är att medicineringslistan ska ge en bättre överblick av den aktuella medicineringen som helhet. Inom hälso- och sjukvården är personalen tvungen att sammanställa uppgifter från fler olika system eller att förlita sig på de uppgifter som patienten ger, säger Riikka Vuokko från social- och hälsovårdsministeriet.

Medicineringslistan i Kanta kan börja användas i början av år 2026, och i patientdatasystemen ska den användas senast den 1 oktober 2027. Tack vare medicineringslistan i Kanta får också läkemedelsanvändarna lättare information om sin egen medicinering. Avsikten är att man i medicineringslistan i Kanta också ska kunna anteckna de egenvårdsläkemedel som man använder eller egna observationer om användningen av läkemedlen. 

Nu inleds den tredje fasen i projektet

Arbetet med att utveckla medicineringslistan har nu kommit till den tredje fasen. Projektet genomförs som ett samarbete mellan THL, Fpa, social- och hälsovårdsministeriet, Valvira och Fimea. 

– Vi har nu slutfört den viktiga andra fasen i projektet, som betyder att medicineringslistan kan börja användas i Kanta i början av år 2026, säger Vuokko. 

Nu börjar arbetet med att konkret genomföra de systemändringar som den andra fasen kräver i Kanta och i alla patientdatasystem och apotekssystem. Samtidigt inleds den tredje fasen med medicineringslistan i Kanta, där syftet bland annat är att underlätta utbytet av läkemedelsuppgifter mellan hälso- och sjukvården, socialvården och apoteken. 

Medicineringslistan i Kanta utvecklas inom ramen för projektet inom apoteksekonomi och läkemedelsdistribution som syftar till att förbättra resultaten, säkerheten och kvaliteten inom läkemedelsbehandling och kostnadseffektiviteten, likabehandlingen och tillgången till läkemedel.


Mer information

Riikka Vuokko, specialsakkunnig, tfn 0295 163 600, fornamn.efternamn(at)gov.fi (Medicineringslistan i Kanta och informationshantering inom projektet inom apoteksekonomi och läkemedelsdistribution)

Nyheten har korrigerats 19.4.2024 kl. 10.00.