Hoppa till innehåll

Fredens och hoppets Pride

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 24.6.2024 13.50 | Publicerad på svenska 25.6.2024 kl. 15.11
Kolumn

Den internationella Pridemånaden firas under hela juni. Temat för Helsingfors Pride i år är ”Fred och hopp”. Var och en har rätt till fred. Var och en har rätt till hopp. Det finns en anledning till varför de är teman för Helsingfors Pride just i år.

Alla behöver fred för att kunna bli precis den man är. Alla samhällen och precis varje individ har rätt till fred. Ändå får könsminoriteter och sexuella minoriteter fortfarande inte uppleva samma fred som alla andra.

Människor som tillhör sexuella minoriteter och könsminoriteter har precis som alla andra rätt till att leva i fred och vara stolta över sin identitet och kropp. Freden att vara sig själv - freden att älska den man vill - tillhör alla! Som myndigheter bör vi se till att brott mot freden eller ifrågasättanden av den, inte ges något som helst utrymme i samhället.

Hopp behövs speciellt då fred inte är någon självklarhet. Hopp skapar tro på en framtid och ger framför allt kraft att sträva efter de rättigheter som tillhör oss alla och att sträva efter en rättvisare värld. 

Betydelsen av de mänskliga rättigheterna framhävs under en tid då osäkerhet och konflikter prövar oss alla, och speciellt de människor som redan befinner sig i en utsatt ställning. Hoppet finns i gemenskapen, hos andra människor. Pridemånaden och Prideveckan ger oss en möjlighet att skapa och upprätthålla hopp.

Fred och hopp föds genom handlingar. Vi kan skapa fred och hopp i arbetsgemenskapen. Myndigheternas skyldighet att främja jämställdhet och jämlikhet är också ett skapande av fred och hopp.

Jämställdhetslagen förbjuder diskriminering på grund av könsidentitet och könsuttryck. Diskrimineringslagen förpliktar myndigheterna, utbildningsanordnare och arbetsgivare att främja jämlikhet. Alla ministerier bär ansvar för att främja jämlikhet och jämställdhet på sitt eget ansvarsområde. Precis alla.

Glad Pridemånad till er alla!  Låt oss nu tillsammans marschera för ett mer jämlikt och jämställt Finland - låt oss hylla olikhet!

Sanni Grahn-Laasonen
Minister för social trygghet, vars ansvarsområde också innefattar jämställdhetsfrågor