Hoppa till innehåll

Hälsosäkerheten vid gränserna: Ny förordning om de undantag som gäller vid inresa till Finland

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 31.8.2021 13.12
Pressmeddelande

Statsrådet har godkänt en ny förordning om undantagen från skyldigheten att visa upp ett corona-intyg och låta testa sig för corona vid ankomst från utlandet till Finland. Förordningen träder i kraft den 1 september 2021.

Av personer som anländer till Finland förutsätts ett tillförlitligt intyg över att de har haft covid-19 inom de sex senaste månaderna eller fått en godkänd vaccinationsserie mot covid-19 eller att de före ankomsten till Finland tagit ett tillförlitligt covid-19-test med negativt resultat.

Skyldigheten att visa upp intyg eller testa sig gäller inte personer som anländer till Finland från ett land eller ett område där incidensen av covid-19 eller förekomsten av virusvarianter inte medför någon särskild risk för spridning av epidemin.

De länder för vilka det enligt statsrådets förordning inte krävs ett test eller intyg av de som anländer till Finland är Hongkong, Kina, Macao, Malta, Nya Zeeland, Polen, Taiwan, Ungern, Vatikanen och kommunerna Storfjord, Kåfjord, Nordreisa, Kautokeino, Karasjok, Tana, Nesseby och Sør-Varanger i Norge samt kommunerna Haparanda, Kiruna, Pajala och Övertorneå i Sverige.

Av de som anländer från dessa länder eller områden krävs inte heller ett andra covid-19-test inom 72–120 timmar efter ankomsten till landet.

Den gällande förordningen av statsrådet upphör att gälla den 31 augusti, och den nya förordningen gäller till den 15 oktober 2021. Listan över länderna och områdena och deras epidemiläge ses över med två veckors mellanrum. 

Ytterligare information: 

Taneli Puumalainen, avdelningschef, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected]