Statsrådet och ministerierna Media
main-mobile-navigation-header
Coronaviruset: statsrådets information och råd om koronaviruset samt  det aktuella läget och vanliga frågor på thl.fi

Transporter som är nödvändiga med tanke på människors hälsa utförs under poststrejken

Social- och hälsovårdsministeriet 8.11.2019 15.29 | Publicerad på svenska 11.11.2019 kl. 12.37
Nyhet

Post- och logistikunionen PAU har meddelat att den måndagen den 11 november inleder en strejk inom utdelningen, hanteringen och transporten av post. Enligt PAU har strejken avgränsats så att den inte omfattar nödvändiga försändelser som hänför sig till människors hälsa och säkerhet, dvs. till exempel laboratorieförsändelser, blodprovsförsändelser, post från sjukhus samt mattransporter (måltider och butiksvaror till äldre samt mattransporter till skolor, daghem, servicehus och motsvarande inrättningar).

Social- och hälsovårdsministeriet har med anledning av poststrejken varit i kontakt med de fem specialupptagningsområden för universitetssjukhusen och diskuterat situationen. Med Institutet för hälsa och välfärd och specialupptagningsområdena har man kommit överens om informationsutbyte under strejken för att eventuella problemområden ska identifieras.

Sjukvårdsdistrikten och kommunerna har ordnat hanteringen och transporten av sina försändelser på mycket olika sätt och via olika tjänsteleverantörer. Därför kan det inte ges några allmängiltiga anvisningar som kan tillämpas i alla situationer under poststrejken.

Ministeriet uppmanar sjukvårdsdistrikten, kommunerna och enheterna inom den privata hälso- och sjukvården att kontakta PAU:s lokala aktörer och säkerställa att de försändelser som är nödvändiga för hälso- och sjukvården levereras trots strejken. PAU hänvisar till de regionala huvudförtroendemännen:

Dessutom bör man inom social- och hälsovården lokalt bedöma om man har andra kritiska försändelser som poststrejken inverkar på. I sådana fall ska man bereda sig på att anlita någon annan leverantör än Posti.

Ytterligare information

Pekka Tulokas, beredskapsdirektör, tfn 0295 163 202, [email protected]

Tillbaka till toppen