Hoppa till innehåll

Kommittén för social trygghet inleder sin andra period – på agendan nivån på den sociala tryggheten och förmånernas och tjänsternas lämplighet för olika livssituationer

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 13.12.2023 15.53
Pressmeddelande
Kuvituskuva

Det första mötet för den andra perioden för kommittén för social trygghet hålls torsdagen den 14 december 2023.

Under mötet ska man diskutera responsen i utlåtandena om kommitténs mellanrapport och förbereda kommitténs andra period.

Under den andra perioden ska kommittén för social trygghet behandla tre olika ämneshelheter och följa upp beredningen av det allmänna stödet.

Ämneshelheter:

  • Förmånernas och tjänsternas lämplighet i olika livssituationer (främst arbetslöshet, sjukdom, arbetsoförmåga)
  • Nivån på den sociala tryggheten, olika kombinationer av förmåner och förhållandet mellan grundskyddet och sista hands skyddet och deras ställning i systemet för social trygghet. 
  • Individ- och familjebaserade förmåner, försörjningsskyldigheterna och olika former av boende och familjer

Kommittén börjar sitt arbete i början av år 2024 med att behandla nivån på den sociala tryggheten och hur de olika förmånerna och tjänsterna lämpar sig för olika livssituationer.

Kommittén sammanträder i två olika sammansättningar

I kommittén för social trygghet ingår en riksdagsledamot från alla riksdagsgrupper. Kommittén har också permanenta sakkunniga. Under den andra perioden ordnas det två möten, ett möte för hela kommittén och ett för kommitténs riksdagsledamöter. Hela kommittén sammanträder cirka 4 gånger per år. Riksdagsledamotsmedlemmarnas möten ordnas mellan dessa kommittémöten.

Våren 2024 hålls möten tisdagen den 12 mars och torsdagen den 23 maj.

Kommitténs arbete stöds av en bedömnings- och utredningsgrupp. 

Kommitténs arbete är en del av reformen av den sociala tryggheten

Under regeringsperioden reformeras den sociala tryggheten genom olika regeringsprojekt och genom det arbete som görs i kommittén för social trygghet. Regeringens projekt inom reformen av den sociala tryggheten består bland annat i att pröva en modell med ett allmänt stöd inom grundskyddet och att se över utkomststödet och det allmänna bostadsbidraget.

Målet för reformen av den sociala tryggheten är ett smidigare och enklare system för social trygghet, och ett system som bättre uppmuntrar att arbeta.

Läs mer

Mer information

Pasi Moisio, ordförande för kommittén för social trygghet, forskningsprofessor, tfn 029 524 7228, [email protected]
Liisa Siika-aho, första vice ordförande för kommittén för social trygghet, avdelningschef, tfn 029 5163 085, [email protected]
Essi Rentola, andra vice ordförande för kommittén för social trygghet, direktör, tfn 029 5163 155, [email protected]
Anna Työrinoja, kommunikationsexpert, tfn 029 5163 615, [email protected]