Hoppa till innehåll

Lagprojekt: Social- och hälsovårdspersonalens arbetsfördelning ska göras flexiblare utan att äventyra patientsäkerheten

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 4.9.2024 11.53
Pressmeddelande

Lagstiftningen som gäller social- och hälsovårdspersonalen ska reformeras. Målet för reformen är att de yrkesutbildade inom social- och hälsovården ska kunna koncentrera sig på de arbetsuppgifter som motsvarar deras utbildning och kunnande. På det sättet kan man se till att arbetskraften inom social- och hälsovården räcker till och tillgodose klienternas och patienternas servicebehov bättre. 

I dag den 4 september 2024 hölls det första samrådet om lagprojektet för intressegrupperna. I samrådet deltog cirka 300 företrädare från olika intressegrupper. 

Bestämmelserna om legitimerade yrken och skyddade yrkesbeteckningar ses över 

I samband med reformen kommer man att granska alla de reglerade yrkena. Ett yrke är reglerat om det enligt lagstiftningen krävs någon viss utbildning, examen eller rätt för att få utöva yrket.

Det kommer att göras en riskbedömning av de reglerade yrkena inom social- och hälsovård där man bland annat kartlägger de eventuella riskerna för klient- och patientsäkerheten och bedömer hur nödvändig regleringen är. 

På basis av riskbedömningen ska man besluta vilka yrken som ska regleras och hur de ska regleras i fortsättningen, och hurdana rättigheter och skyldigheter de yrkesutbildade personerna ska ha. 

Genom regleringen säkerställs klient- och patientsäkerheten och kvaliteten på tjänsterna

Den reglering som nu bereds måste hålla över tid, vilket betyder att den ska uppfylla kraven inom social- och hälsovården på lång sikt.  

Regleringen ska ge tydliga ramar för tjänster och servicestrukturer och möjliggöra förändringar i servicenätverket så, att klienters och patienters rätt till säker och bra service och vård kan säkerställas också i framtiden. 

Därför är det viktigt att rättsverkningarna av besluten om yrkena och regleringen är transparenta, jämlika och rättvisa. 

För att säkerställa detta görs nu flera utredningar för att få ett kunskapsunderlag för riskbedömningen. Arbetsgruppen för den egentliga beredningen kommer att tillsättas ännu i år.  

Läs mer om lagprojektet:

Mer information

Jaska Siikavirta, direktör, tfn 0295 163 394, [email protected]