Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Maailman terveysjärjestö palkitsi sosiaali- ja terveysministeriön tupakanvastaisesta työstä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 29.5.2020 9.00
Tiedote 133/2020

Maailman terveysjärjestön (WHO) on myöntänyt tänä vuonna Maailman tupakaton päivä -palkinnon Suomen sosiaali- ja terveysministeriölle. Palkinnon perusteena on ministeriön pitkäjänteinen sitoutuminen tupakan vastaiseen työhön ja esimerkilliset toimet suojella erityisesti nuoria tupakalta.

WHO:n mukaan Suomi on yksi tupakkapolitiikan johtavista maista Euroopassa. Myös maailmanlaajuisesti Suomi on sosiaali- ja terveysministeriön johdolla ollut edelläkävijä toteuttaessaan onnistuneita tupakkapoliittisia toimia.

Vuonna 2010 Suomen tupakkalain tavoitteeksi muutettiin tupakoinnin vähenemisen sijasta tupakkatuotteiden käytön loppuminen. Vuodesta 2016 lähtien tavoitteena on ollut tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä.

”Työtä savuttomuuden ja nikotiinittoman Suomen eteen tekee viranomaisten lisäksi moni järjestö ja iso joukko osaavia ja tavoitteeseen sitoutuneita ihmisiä eri puolilla Suomea. Tässä yhteydessä on ilo kiittää heitä kaikkia tehdystä työstä, josta nyt on saatu Suomelle kansainvälistä tunnustusta”, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kiittää.

WHO on tyytyväinen Suomen esimerkillisiin toimiin, jotka ovat vähentäneet sähkösavukkeiden vetovoimaisuutta erityisesti nuorten keskuudessa. Suomi on säännellyt sähkötupakkaa tiukasti ja kieltänyt tunnusomaiset maut sähkösavukkeissa käytetyistä nesteistä. 

WHO:n johdolla 31. toukokuuta vietetään joka vuosi maailman tupakatonta päivää. Tänä vuonna päivä osuu sunnuntaille.

Tänä vuonna kampanjoidaan erityisesti tupakan mainonnan, myynnin edistämisen ja sponsoroinnin kieltämisen puolesta. Erityisesti halutaan kiinnittää huomiota tupakkateollisuuden voimakkaaseen markkinointiin, jolla houkutellaan lisää lapsia ja nuoria käyttäjiä kokeilemaan tupakkatuotteita.

WHO:n mukaan maailmassa kuolee tupakkatuotteiden käytön seurauksena noin 8 miljoonaa ihmistä vuosittain.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Meri Paavola, [email protected]

 
Tillbaka till toppen