Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Ministermötet den 14 juni handlar om inrättandet av det europeiska hälsodataområdet och EU:s globala hälsostrategi 

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 14.6.2022 8.53
Pressmeddelande

Rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor sammanträder med hälsoministrarna den 14 juni 2022 i Luxemburg. Finland representeras vid mötet av familje- och omsorgsminister Aki Lindén.

Syftet med det europeiska hälsodataområdet är att ge medborgare tillgång till sina hälsouppgifter och möjlighet att dela dem och att främja vårdens kontinuitet inom Europeiska unionen.  Syftet är också att hälsouppgifterna ska vara tillgängliga och kunna användas för forskning, innovation och beslutsfattande i hela Europa på ett enhetligt och informationssäkert sätt under noggrant definierade omständigheter.  

EU:s hälsoministrar ska den 14 juni diskutera utkastet till förordningen om inrättandet av det europeiska hälsodataområdet (EHDS).  

”I och med det europeiska hälsodataområdet tar EU ett stort steg framåt inom både hälsopolitiken och datapolitiken. Särskilt när det gäller den sekundära användningen av hälsodata är Finland ett föregångarland. Därför lönar det sig att beakta och utnyttja Finlands erfarenheter under behandlingen av förordningen”, säger familje- och omsorgsminister Aki Lindén.

Finland vill stärka EU:s roll i de globala hälsofrågorna

Hälsoministrarna kommer också att diskutera revideringen av EU:s globala hälsostrategi. Finland anser att EU ska ha en stark roll i främjandet av global hälsa. 
”Redan under Finlands EU-ordförandeskap år 2019 var ett av Finlands primära mål att stärka EU:s roll i globala hälsofrågor, och det arbetar vi fortfarande aktivt för”, säger minister Aki Lindén.    

Ministrarna ska också diskutera den europeiska strategin för anskaffning av vacciner mot covid-19. 

Ytterligare information:

Sampo Varjonen, minister Lindéns specialmedarbetare, [email protected]
Reetta Honkanen, specialsakkunnig, [email protected]

 
Tillbaka till toppen