Hoppa till innehåll

SHM och THL informerar
Ökningen av antalet coronavirusfall har jämnats ut – situationen ändå fortsatt allvarlig

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 23.12.2020 15.46 | Publicerad på svenska 23.12.2020 kl. 17.25
Pressmeddelande 318/2020

Ökningen av antalet coronavirusfall i Finland har mattats av, men många nya smittfall konstateras fortsättningsvis på olika håll i landet.

Under de senaste veckorna har många regioner vidtagit ytterligare, kraftiga åtgärder i bekämpningen av epidemin. Rekommendationerna och begränsningarna har haft en positiv inverkan på antalet smittfall, men incidensen och behovet av sjukhusvård är fortfarande på en så hög nivå att det finns skäl att fortsätta med restriktionerna. Epidemiläget och behovet av sjukhusvård följs noggrant också under julen och vid årsskiftet.

Under de senaste två veckornas uppföljningsperiod (veckorna 50–51) rapporterades det sammanlagt 5172 nya fall, vilket är 965 flera fall än under de två föregående veckorna. 

Incidensen av nya fall var 93 per 100 000 invånare och under den föregående tvåveckorsperioden 111 fall per 100 000 invånare. 

Smittfallen i äldre åldersgrupper fortsatt oroväckande

Vecka 51 konstaterades lite över 70 procent av fallen hos personer under 50 år och lite mindre än 40 procent hos personer under 30 år. Andelen personer över 60 år av de smittade var över 15 procent och andelen personer över 70 år över 8 procent. Andelarna är i samma storleksklass som förra veckan.

I Finland har det fram till den 23 december konstaterats 34 084 sjukdomsfall och 524 dödsfall relaterade till sjukdomen har rapporterats. Antalet människor som tillfrisknat är uppskattningsvis cirka 26 000, vilket är cirka 75 procent av alla konstaterade coronavirusfall.

Den 23 december vårdades sammanlagt 258 patienter på sjukhus, och av dessa är 26 personer i intensivvård. 97 patienter vårdades inom den specialiserade sjukvården och 135 patienter vårdades inom avdelningsvården i primärvården. Antalet patienter som vårdas på bäddavdelningar är på samma nivå som förra veckan. På intensivvårdsavdelningarna vårdas färre patienter än förra veckan, men lika många som för två veckor sedan.

Den uppföljningsrapport om epidemin som publicerats i dag samt de tidigare rapporterna finns på Institutet för hälsa och välfärds webbplats:

Ytterligare information:

Taneli Puumalainen (epidemiläget), överläkare, Institutet för hälsa och välfärd, [email protected] 
Liisa-Maria Voipio-Pulkki (arbetsgruppen för lägesbilder och modeller), strategidirektör, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected]

Tillbaka till toppen