Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Valtion koulukotien hallinnollinen sijoittuminen ja tehtävät selvitetään osana sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 26.10.2021 16.32
Tiedote 315/2021

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnista hyvinvointialueille sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa vuoden 2023 alussa. Uudistuksen yhteydessä selvitetään myös valtion koulukotien asemaa. Selvityksen tekee sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta professori, emerita Anneli Pohjola.

Valtion koulukodit tuottavat vaativan sijaishuollon ja vaativan erityisen tuen perusopetuksen palveluja. Niiden toiminnasta on säädetty laissa.

Valtion koulukodit toimivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alaisina lastensuojeluyksiköinä ja sijoittuvat hallinnollisesti Valtion palvelut -osastolle. Tulosohjauksesta vastaavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Opetushallitus koulukodeissa järjestettävän perusopetuksen osalta.

Selvityshenkilön tehtävänä on selvittää valtion koulukotien rooli, niiden hallinnollinen sijoittuminen, tehtävä ja keskeiset tulevaisuuden kehittämistarpeet sekä toimintaa määrittelevä lainsäädäntö ja sen muutostarpeet osana sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta. 

Selvitystyön toteuttamisen tueksi on asetettu taustaryhmä, johon kuuluvat valtion koulukotien toiminnasta ja ohjauksesta vastaavat henkilöt. Selvityksen on tarkoitus valmistua 31.1.2022 mennessä.

Lisätietoja

johtaja Anna Cantell-Forsbom, STM, p. 0295 163 351, [email protected]
johtaja Kaisa Lepola, valtion lastensuojeluyksiköt, p. 029 524 7996, [email protected] 
sosiaalityön professori (emer.) Anneli Pohjola, p. 040 5537498

 
Tillbaka till toppen