Hoppa till innehåll

Regeringen föreslår ändringar i fråga om den yrkesinriktade rehabiliteringen för unga och rehabiliteringspenningarna

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 23.9.2024 15.02
Pressmeddelande

Regeringen föreslår att lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner, lagen om studiestöd och sjukförsäkringslagen ändras. Ett mål är att avlägsna sådana överlappningar i förmånerna vid yrkesinriktad rehabilitering som kan ha uppstått på grund av förlängningen av läroplikten.

I propositionen föreslås det att förutsättningarna för beviljande av yrkesinriktad rehabilitering för unga preciseras i lagen, för att rehabiliteringen på ett ändamålsenligt sätt ska kunna riktas till unga som varken studerar eller arbetar eller som löper risk för utslagning av någon annan orsak. Det ska inte heller i fortsättningen krävas någon diagnos av sjukdom eller funktionsnedsättning.

Målet är att den yrkesinriktade rehabiliteringen för unga ska riktas till unga som varken studerar eller arbetar eller som löper risk för utslagning av någon annan orsak, vilket också överensstämmer med lagstiftarens ursprungliga syfte. En tydligare avgränsning av målgruppen till unga som löper risk för utslagning tryggar dessa ungdomars förutsättningar att studera, få jobb och vara fullvärdiga samhällsmedlemmar. Ändringen är motiverad eftersom de resurser som är ämnade för rehabilitering då kan riktas på ett mer ändamålsenligt sätt, så att de som har det största behovet och den största nyttan av yrkesinriktad rehabilitering för unga får den i rätt tid. Likaså är ändringen motiverad därför att den säkrar tillgången till rehabiliteringstjänster också i framtiden.

De ändringar som gäller rehabiliteringspenningarna och rehabiliteringspenningen för unga gör att bestämmelserna om rehabiliteringspenningar blir enhetligare. I fortsättningen ska deltagande i de coachningstjänster som hör till yrkesinriktad rehabilitering för unga i regel inte berättiga till rehabiliteringspenning. För väntetid och för mellanliggande tid vid yrkesinriktad rehabilitering för unga ska i fortsättningen i regel betalas rehabiliteringspenning för högst 3 månader per kalenderår. Det föreslås att rehabiliteringspenning för unga i fortsättningen ska beviljas för väntetid och mellanliggande tid på basis av behovsprövning. Dessutom ska samtidiga löne- och företagarinkomster samordnas partiellt med rehabiliteringspenningen för unga.

I fortsättningen ska studiestöd inte beviljas om en person för samma tid får Folkpensionsanstaltens rehabiliteringspenning.

De åtgärder som föreslås i propositionen ingår i regeringsprogrammet 

Ett syfte med de åtgärder som föreslås i propositionen är att det fortsättningsvis ska vara möjligt för unga att få tillgång till tjänster inom yrkesinriktad rehabilitering utan någon diagnos av sjukdom eller funktionsnedsättning. Ett mål med propositionen är också att sporra till arbete samtidigt som man beaktar behoven av att förenkla den sociala tryggheten och regeringsprogrammets mål att balansera upp de offentliga finanserna.
Propositionen grundar sig på regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2025 och avses bli behandlad i samband med den.
Lagen om ändring av lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner avses träda i kraft den 1 januari 2025. De ändringar som hänför sig till lagen om studiestöd avses dock träda i kraft först den 1 augusti 2025.
Lagen om ändring av lagen om studiestöd avses träda i kraft den 1 augusti 2025. Lagen om ändring av sjukförsäkringslagen avses träda i kraft den 1 augusti 2025.

Mer information 

Essi Rentola, direktör, tfn 0295 163 155
Milja Tiainen, regeringsråd, tfn 0295 163 579
Sakari Rokkanen, specialmedarbetare till ministern för social trygghet, tfn 0295 163 560
E-postadresserna har formen [email protected]