Hoppa till innehåll

Regeringen föreslår att verksamhetsmodellen Ta hand om bonden ska bli permanent

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 5.9.2024 13.44
Pressmeddelande

Statsminister Petteri Orpos regering ska i enlighet med regeringsprogrammet etablera den verksamhet som utvecklats inom projektet Ta hand om bonden och göra verksamhetsmodellen permanent. För att göra verksamhetsmodellen permanent föreslås det i regeringens proposition att lagen om pension för lantbruksföretagare.

Enligt förslaget ska det i lagen om pension för lantbruksföretagare föreskrivas om tjänster för tidigt stöd för lantbruksföretagare. Tjänsterna för tidigt stöd ska innefatta rådgivnings- och handledningstjänster som ges av rådgivare för arbetsförmåga samt köptjänstförbindelser för experttjänster inom psykisk hälsa som ges enligt prövning, en modell för tidigt stöd, ett nätverk för intressegrupper som genomför modellen för tidigt stöd och utbildningar, digitala tjänster och kommunikation med anknytning till tjänsterna. Köptjänstförbindelserna ska i fortsättningen endast fås för experttjänster inom psykisk hälsa. 

Det föreslås att Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt ska ordna tjänsterna. Med stöd av lagen om pension för lantbruksföretagare ska lantbruksföretagare få tjänster för tidigt stöd, dvs. tjänsterna ska ordnas för gårdsbruksidkare, renskötare och fiskare.

Syftet med förslaget är att stödja lantbruksföretagarnas arbetsförmåga, förebygga arbetsoförmåga hos lantbruksföretagare och förlänga lantbruksföretagarnas tid i arbetslivet. Genom att stödja lantbruksföretagarnas arbetsförmåga och ork i arbetet strävar man också efter att främja den inhemska matproduktionen och den  försörjningstrygghet som baserar sig på inhemska livsmedel. Syftet med att etablera tjänsterna hänför sig dessutom till behovet att stödja pensionssystemets ekonomiska hållbarhet.

Minister för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen är nöjd över att programmet fortsätter:
 – Projektet Ta hand om bonden har varit en succé och erbjudit många lantbruksföretagare ett oersättligt stöd. Genom att göra verksamheten permanent tar vi hand om de människor som arbetar för att vi ska få inhemsk mat på våra bord. 

Lagen avses träda i kraft den 1 december 2024. Tjänsterna för tidigt stöd för lantbruksföretagare ska ordnas från och med den 1 januari 2025.

Mer information

Katariina Pursimo, regeringssekreterare, tfn 0295 163 372 ,[email protected]
Eva Aalto, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 125, [email protected]