Hoppa till innehåll

Regeringen planerar ändringar i sjukförsäkringslagens bestämmelser om hur sjukdagpenningen beräknas och besparingarna kanaliseras – social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtande

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 19.6.2024 16.16
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtanden om utkastet till regeringens proposition om ändringar i sjukförsäkringslagen. Ändringarna gäller beräkningen av sjukdagpenning och kanaliseringen av de besparingar som gäller socialskyddsfonderna.

I utkastet föreslås det att regeln om beräkningen av sjukdagpenning ska ändras. Det föreslås att den övre årsinkomstgräns som berättigar till en ersättningsnivå på 70 procent och som årligen justeras med lönekoefficienten ska sänkas från gällande 35 769 euro till 27 633 euro för de dagpenningsförmåner som bestäms enligt beräkningsregeln för sjukdagpenningen. Ändringarna ska inte gälla personer vars årliga inkomster ligger under denna övre gräns. För den överstigande delen föreslås det att sjukdagpenningen ska vara 15 procent i stället för gällande 20 procent. Syftet med ändringen av beräkningsregeln är att minska utgifterna för sjukdagpenningar. 

Samtliga besparingar som gäller socialskyddsfonderna ska kanaliseras till statsfinanserna

Av utgiftsbesparingarna enligt regeringsprogrammet och de nya utgiftsbesparingar som man beslutade om våren 2024 gäller sammanlagt cirka 1134 miljoner euro socialskyddsfondernas utgifter som finansierats med försäkringspremier och försäkringsavgifter. För att regeringens totala sparmål för att minska skuldkvoten ska kunna uppnås krävs det att de besparingar som gäller socialskyddsfonderna kanaliseras fullt ut. Utan kanalisering skulle socialförsäkringsavgifterna av skattenatur sjunka, vilket skulle minska inkomsterna inom de offentliga finanserna och leda till att skuldsättningen inte kan minskas så som avsett. 

Enligt utkastet till propositionen ska de besparingar som gäller socialskyddsfonderna kanaliseras till fullt belopp till att minska skuldsättningen inom den offentliga ekonomin. För att uppnå målet föreslås det att statens, de försäkrades och arbetsgivarnas finansieringsandelar när det gäller finansieringen av sjukförsäkringens sjukvårdsersättningar och utgifterna för arbetsinkomstförsäkringen ska ändras. Det föreslås att statens grunddel enligt sjukförsäkringslagen av utgifterna för dagpenningsförmån och rehabiliteringspenning ska slopas. 

Den offentliga ekonomin stärks med cirka 900 miljoner euro genom kanaliseringen

Propositionen hänför sig till det mål i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering som gäller att stärka den offentliga ekonomin och vända skuldutvecklingen i Finland. För att regeringens totala sparmål om att minska skuldkvoten ska kunna uppnås krävs det att de besparingar som gäller socialskyddsfonderna kanaliseras fullt ut. Cirka 220 miljoner euro av kanaliseringen genomfördes redan vid ingången av 2024, och genom denna proposition vill man genomföra den återstående delen av kanaliseringen, dvs. cirka 914 miljoner euro. Med ändringen av regeln för beräkningen av sjukdagpenning strävar man efter nettobesparingar för cirka 60 miljoner euro. 

Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2025 och avses bli behandlad i samband med den.

Lagarna avses träda i kraft den 1 december 2024. Det föreslås att de ska tillämpas från och med den 1 januari 2025.

Utlåtanden kan lämnas in till den 13 augusti 2024.

Mer information

Teresa Salminen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163 109, [email protected] 
Essi Rentola, direktör, tfn 0295 163 155, [email protected]
 

Pressmeddelandet har redigerats den 20 juni 2024 kl. 12.55: korrigerat rätt eurobelopp till årsinkomstens övre gräns.