Hoppa till innehåll

Reima Palonen utnämns för viss tid till direktör för läkemedelsprisnämnden (HILA)

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 1.2.2024 13.31
Pressmeddelande

Torsdagen den 1 februari 2024 utnämnde Statsrådet Reima Palonen till ett tjänsteförhållande för viss tid som direktör för läkemedelsprisnämnden (HILA), som finns i anslutning till social- och hälsovårdsministeriets avdelning för social trygghet och försäkringar. Palonen tillträder posten den 1 mars 2024. Tjänsteförhållandet varar till den 31 december 2026.

Palonen har arbetat vid social- och hälsovårdsministeriet som specialsakkunnig sedan mars 2014. Hans arbetsuppgifter har bland annat innefattat expertuppgifter i anknytning till juridik i tjänsteutbudsrådet för hälso- och sjukvården (PALKO). Hösten 2023 skötte han också generalsekreterarens uppgifter i rådet. Palonen har varit vice ordförande i läkemedelsprisnämnden sedan år 2019, och sakkunnigmedlem i FPA:s socialmedicinska delegation sedan år 2022. Palonen har en juris kandidatexamen.

Den läkemedelsprisnämnd som finns i anknytning till social- och hälsovårdsministeriet är en självständig myndighet som har till uppgift att fastställa vilka läkemedel som ska ingå i sjukförsäkringens system för läkemedelsersättning och deras ersättningsklasser och skäliga partipriser. Läkemedelsprisnämnden fattar också de beslut som rör referensprissystemet. Direktörens uppgift är att leda läkemedelsprisnämnden. 

Till tjänsteförhållandet som direktör för läkemedelsprisnämnden sökte tio personer.  

Mer information

Liisa Mäenpää, specialsakkunnig, tfn 02951 63223, [email protected]