Hoppa till innehåll

Riktlinjer för anonymisering vid sekundär användning av personuppgifter i form av bilder och signaler

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 10.4.2024 11.44
Pressmeddelande
-

Lagen om sekundär användning av personuppgifter inom social- och hälsovården trädde i kraft år 2019. Lagen om sekundär användning möjliggör en informationssäker användning av social- och hälsovårdsuppgifter. Den expertgrupp på hög nivå som tillsattes av social- och hälsovårdsministeriet har utarbetat principiella riktlinjer för anonymiseringen och anonymiteten när det gäller personuppgifter i form av bilder och signaler.

Publikationen innehåller riktlinjer för hur anonymiteten ska bedömas vad gäller personuppgifter i form av bilder och signaler och när de kan anses vara anonyma. Personuppgifter i signalform samlas till exempel in under Ekg-undersökningar och blodtrycksmätningar. Personuppgifter i bildform är bland annat magnetröntgenbilderna. 

Med anonyma personuppgifter avses personuppgifter som inte kan kopplas till en viss person eller till andra personuppgifter. Det går alltså inte att identifiera någon enskild person med de anonyma uppgifterna. 

Lagen om sekundär användning

Syftet med lagen om sekundär användning är att möjliggöra en effektiv och informationssäker behandling av de personuppgifter som har registrerats för social- och hälsovården eller för styrnings-, tillsyns-, forsknings- och statistikändamål inom social- och hälsovård. Syftet är också att trygga individens tillitsskydd och individens rättigheter och friheter vid behandlingen av personuppgifter. 

Expertgruppen på hög nivå har till uppgift att utarbeta principiella riktlinjer för Tillståndsmyndighetens (Findata) verksamhet i fråga om anonymisering, dataskydd och datasäkerhet i enlighet med lagen om sekundär användning. Dessa principiella riktlinjer fungerar samtidigt också som allmänna riktlinjer eller anvisningar för den sekundära användningen av social- och hälsovårdsuppgifter.

Mer information

Joni Komulainen, regeringsråd, tfn 0295 163 453
E-postadresserna har formen [email protected]