Hoppa till innehåll

Social- och hälsovårdsministeriet ber om utlåtanden om förslaget att läkarutlåtande för körkort ska skötas av den privata vården

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 28.6.2024 16.20
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtanden om en regeringsproposition om ändringar i hälso- och sjukvårdslagen och socialvårdslagen. Utlåtanden kan lämnas in fram till den 9 augusti 2024.

I utkastet till propositionen föreslås det en ändring av 22 § i hälso- och sjukvårdslagen som gäller de undersökningar och utlåtanden som krävs för körkort. I praktiken innebär ändringen att välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen inte längre ska vara skyldiga att ge invånarna eller vårdcentralernas patienter de läkarutlåtanden som krävs för körkort. Det läkarutlåtande som ska bifogas till ansökan om körkort ska alltså i fortsättningen fås av en privat aktör. När det gäller personer som behöver bil i sitt arbete fås utlåtandet från företagshälsovården om företagshälsovården tillhandahåller den tjänsten.

Lagförslaget gäller inte den specialiserade sjukvården.

I propositionen föreslås också en rättelse av ett fel i socialvårdslagens bestämmelse om begäran om omprövning. Begäran om omprövning ska alltid behandlas av välfärdsområdets organ när någon söker ändring i ett beslut som fattats med stöd av socialvårdslagen. När ändringen trätt i kraft ska det således inte längre vara möjligt för enskilda tjänsteinnehavare att behandla begäranden om omprövning. 

Det föreslås att lagändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2025.

Bättre möjligheter för välfärdsområdena att erbjuda tjänster

Syftet med propositionen är att välfärdsområdena ska ha bättre möjligheter att erbjuda de lagstadgade tjänsterna med de personalresurser som de har till sitt förfogande. Regeringen strävar efter att det ska bli lättare att fullgöra de lagstadgade uppgifterna och att trycket när det gäller rekryteringsbehovet inom social- och hälsovården ska minska. Avsikten med propositionen är således att förbättra de offentliga finanserna hållbarhet och att skapa förutsättningar för att bromsa skuldsättningen.

Regeringens mål är enligt regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering att på ett allmänt plan stödja de anställda inom social- och hälsovården genom att förbättra deras möjligheter att sätta mera tid på arbetet med klienterna och patienterna. Regeringen vill samtidigt också minska de anställdas arbete med dokumentering, till exempel arbetet med lagstadgade utlåtanden och intyg. 

Mer information

Nella Laitinen, regeringssekreterare, tfn 0295 163 547, [email protected], 28.6–5.7.2024 och 22.7–2.8.2024 
Ida Hakanen, regeringssekreterare, tfn 0295 163 173, [email protected], 8–19.7.2024 och 5–9.8.2024