Hoppa till innehåll

Social- och hälsovårdsministeriet fick erkännande för arbetet med att utveckla lagstiftningen om arbetshandledning

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 31.1.2024 9.01
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet har av Suomen työnohjaajat ry fått erkännande för de lagstiftningsändringar som innebär att det måste erbjudas arbetshandledning till de som arbetar vid enheterna inom mentalvården eller missbrukar- och beroendevården.    

I och med reformen av lagstiftningen om mentalvården och missbrukarvården i början av år 2023 finns bestämmelserna om mentalvården, missbrukar- och beroendevården och det mentalvårdsarbete och missbrukar- och beroendearbete som görs inom socialvården huvudsakligen i hälso- och sjukvårdslagen och socialvårdslagen.

Skyldigheten att ordna arbetshandledning i mentalvårdslagen flyttades samtidigt till hälso- och sjukvårdslagen, och dessutom utvidgades skyldigheten till att också gälla se som arbetar vid enheterna inom missbrukar- och beroendevården.  

Arbetshandledning i kundarbetet behövs särskilt i det krävande arbete som förutsätter en vårdrelation och interaktion. Målet för arbetshandledningen är att utveckla personalens arbetsfärdigheter och arbetsmetoder i syfte att förbättra tjänsternas kvalitet och effekt. Arbetshandledningen stöder också personalens välbefinnande och arbetsförmåga. 

På arbetshandledningsdagen den sista tisdagen i januari varje år delas det ut ett erkännande för arbetshandledning. Erkännandet ges till en person eller sammanslutning som genom sin verksamhet har främjat målen för den strategi som Suomen työnohjaajat har utarbetat eller haft en positiv effekt särskilt på arbetshandledningens område.  

Mer information:

Virva Juurikkala, socialråd, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 204, [email protected]
Tuula Penttilä, verksamhetsdirektör, Suomen työnohjaajat ry, tfn 050 5644 822, [email protected]