Hoppa till innehåll

Social- och hälsovårdsministeriet har gett aktörerna inom social- och hälsovården en anvisning för att förenhetliga enhetskoderna och anropssignalerna i myndighetsnätet (Virve)

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 1.8.2024 13.34 | Publicerad på svenska 2.8.2024 kl. 7.12
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet har gett välfärdsområdena en anvisning för att förenhetliga enhetskoderna och anropssignalerna i myndighetsnätet (Virve) när det gäller socialvården. Virve är ett verktyg för situationsledning som gör det möjligt för viktig lägesinformation att snabbt nå rätt personer.

I enlighet med socialvårdslagen svarar välfärdsområdet för att ordna socialjour. Tryggandet av serviceverksamheten kräver ett nära samarbete med andra aktörer som ansvarar för säkerheten – bland annat hälso- och sjukvården – också när det gäller gemensamma arbetsredskap.

Den aktuella anvisningen definierar de enhetskoder och anropssignaler inom social- och hälsovården som anknyter till myndighetsnätet som en nationellt enhetlig helhet. Koderna och signalerna är en viktig del av den kritiska kommunikationen och gör det möjligt att skilja åt fordon och andra aktörer.