Hoppa till innehåll

Social- och hälsovårdsministeriet utlyser statsunderstöd som är avsedda särskilt för psykisk hälsa och arbetsförmåga

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 4.9.2024 13.59
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet inleder den femte ansökningsomgången inom Finlands program för hållbar tillväxt. Statsunderstödet beviljas för lösningar som stöder psykisk hälsa och arbetsförmåga och för pilotförsök med uppföljning av tillgången till vård.

Utlysningen gäller två separata helheter, stöd för ungas psykiska hälsa i arbetslivet och utbildning i handledd egenvård. Statsunderstödet beviljas också till pilotförsök med användning av tjänsterna i Kanta för uppföljning av tillgången till vård (Kanta-försöket).

Det utlyses sammanlagt cirka 6 miljoner euro i statsunderstöd. För Kanta-pilotprojektet utlyses 0,5 miljoner euro, och för stödet för psykisk hälsa i arbetslivet 5,4 miljoner euro.

Understödet kan sökas av välfärdsområdena, HUS-sammanslutningen, kommunerna, samkommunerna och allmännyttiga samfund. Ansökningstiden börjar den 4 september och slutar den 4 oktober. Understöden får användas till utgången av år 2025, och det krävs ingen självfinansieringsandel.

Social- och hälsovårdsministeriet har beviljat statsunderstöd via Finlands program för hållbar tillväxt för utvecklingsprojekt i välfärdsområdena inom social- och hälsovård under åren 2023—2025. 

Finlands program för hållbar tillväxt finansieras med medel från EU:s facilitet för återhämtning och resiliens (Next Generation EU). Finansieringen minskar den vård-, rehabiliterings- och serviceskuld som covid-19-pandemin orsakat inom social- och hälsovården och förbättrar permanent möjligheterna att få vård snabbare i hela landet.

Mer information:

Kirsi Paasovaara, projektchef, tfn 0295 163 012, [email protected] 
Heli Parikka, sakkunnig, tfn 0295 163 165,[email protected] 
Sanna Hämäläinen , projektsekreterare, tfn 0295 163 523, [email protected]