Hoppa till innehåll

Statsunderstöd på 1 900 000 euro för att hjälpa barn som utsatts för våld

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 22.2.2024 9.58
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet har beviljat statsunderstöd för 1 900 000 euro för år 2024 för att utveckla och etablera Barnahus-modellen.

Barnahus-projektet inleddes år 2019 och har under åren 2019–2023 främjats genom regionala utvecklingsprojekt inom universitetssjukhusens samarbetsområden, som har en  lagstadgad skyldighet att undersöka sexualbrott och fysiskt våld mot barn.

Syftet med Barnahus-modellen är att effektivisera processerna för utredningen av misstänkt våld mot barn och det stöd och den vård som ges barn som utsatts för våld. Genom Barnahus-modellen får barn och unga som utsatts för våld hjälp på ett så barnvänligt sätt som möjligt.

Statsunderstödet söktes av fem välfärdsområden med universitetssjukhus. Understödet beviljades till alla som sökte det, dvs. till Norra Österbottens, Birkalands, Norra Savolax och Egentliga Finlands välfärdsområden och till HUS-sammanslutningen. Det är inte fråga om något projekt av engångsnatur, utan målet är att etablera verksamhetsmodellen som en del av servicesystemet.

I Finland finns för närvarande fem rättspsykologiska och rättspsykiatriska enheter för barn och unga som arbetar enligt Barnahus-modellen. Enheterna utreder till exempel misstankar om att ett barn vanvårdas i situationer där det har gjorts en begäran om handräckning under polisens förundersökning. Vid enheterna arbetar experter på många olika områden som bedriver ett sektorsövergripande samarbete.  

Inom Barnahus-projektet produceras också avgiftsfritt material för de yrkespersoner som arbetar med barn och familjer. Materialet hjälper yrkespersonerna att känna igen våld mot barn och att ordna stöd, vård och skydd enligt barnets behov. 

Mer information  

Pauliina Hiltunen, planerare, tfn 0295 163 119, fornamn.efternamn(at)gov.fi

Tillbaka till toppen