Hoppa till innehåll

Syftet med kvalitetsrekommendationen för äldre är att öka antalet goda, aktiva levnadsår

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 28.2.2024 13.41
Pressmeddelande

Kvalitetsrekommendationen är utarbetad för att hjälpa äldre människor att hålla sig aktiva och klara sig självständigt samt för att trygga hållbara tjänster. Rekommendationen är ett verktyg för att planera, utveckla och utvärdera tjänster för äldre, men den är också avsedd för att användas av de äldre och deras närstående.

Målet är bland annat att bidra till de äldres möjligheter att vara aktiva, ha bra funktionsförmåga och delta i frivilligverksamhet. Ett ytterligare mål är att främja användningen av teknik, äldrevänligt boende och hållbara tjänster.

Arbetsförmågan hos personer som arbetar inom äldreomsorgen ska stödjas

Antalet äldre personer och deras andel av befolkningen kommer att öka kraftigt under de kommande två decennierna. Enligt Statistikcentralen var andelen personer som fyllt 75 år cirka tio procent av befolkningen i Finland år 2021. Andelen beräknas öka till 14 procent 2030 och till 16 procent 2040.  

Befolkningsutvecklingen ökar avsevärt antalet äldre som behöver social- och hälsovårdstjänster under det pågående årtiondet och påverkar servicesystemets förmåga att tillhandahålla tillräckliga tjänster. År 2023 arbetade något över 80 000 arbetstagare inom äldreomsorgen, och år 2027 behövs uppskattningsvis 14 200 fler arbetstagare.

Det är inte möjligt att öka personalantalet så här snabbt, vilket innebär att servicestrukturen måste förändras så att servicen kan tillhandahållas med den tillgängliga personalen. Det är också viktigt att stödja och stärka arbetsförmågan hos dem som arbetar inom äldreomsorgen. 

Förebyggande arbete är viktigt

Kvalitetsrekommendationen genomför regeringsprogrammet som har målet att ge människor en möjlighet att öka sin kompetens, att sysselsätta sig, att klara sig på sin lön eller pension och skapa sig ett gott liv efter sitt eget tycke.

Enligt regeringsprogrammet ska äldre behålla sin hälsa och funktionsförmåga en längre tid. Tanken är att förebyggande aktiviteter och tjänster ger fler goda aktiva levnadsår.

- De äldres liv måste vara värdefullt och meningsfullt. Att bli äldre innebär mycket mer än att vara omvårdad och skör. Äldre personer ska ha möjlighet att delta i samhällets verksamhet, dock så att de vet att de får stöd när de behöver det, säger social- och hälsovårdsminister Kaisa Juuso.  

Kvalitetsrekommendationen har tagits fram av en beredningsgrupp med medlemmar från olika ministerier, välfärdsområden, kommuner och organisationer. Utöver regeringsprogrammet bidrar rekommendationen till arbetet med att genomföra äldreomsorgslagen och socialvårdslagen. Den föregående kvalitetsrekommendationen gavs ut 2020.

Ytterligare information:

Seija Viljamaa, specialsakkunnig, tfn 0295 163 609 

Satu Karppanen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 549 

fornamn.efternamn(at)gov.fi