Hoppa till innehåll

Statsunderstöden inom Finlands program för hållbar tillväxt främjar kontinuiteten inom vården

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 25.3.2024 12.05 | Publicerad på svenska 25.3.2024 kl. 14.20
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet har nu beviljat de statsunderstöd som utlystes vid den fjärde ansökningsomgången inom Finlands program för hållbar tillväxt. Syftet med statsunderstöden är att främja kontinuitet i vården och sådana digitala lösningar som stöder detta.

Tidigare har social- och hälsovårdsministeriet beviljat statsunderstöd för regionala utvecklingsprojekt inom social- och hälsovård för åren 2023–2025. Genom den finansiering som har beviljats nu kompletteras de projektåtgärder som syftar till att förbättra tillgången till social- och hälsovårdstjänster och öka kostnadseffektiviteten.  

Finansieringen är främst avsedd för att främja modellen för kontinuitet i vården och digitala lösningar för det, och för att ta i bruk den sektorsövergripande digitala servicebrickan för främjande av välfärd. Den digitala servicebrickan är en webbtjänst som utvecklats på nationell nivå och som innehåller information om den service och verksamhet som erbjuds av kommuner, välfärdsområden och andra organisationer. Kärnan i modellen för kontinuiteten i vården är en kontinuerlig vårdrelation mellan patienten och läkaren där patienten också har en egen sjukskötare och vården vid behov stöds av ett multiprofessionellt team med andra experter. Dessutom fick kompetenscentrumen inom det sociala området finansiering ur programmet för utveckling av praxis för registrering inom socialvården 

Statsunderstöden utlystes till välfärdsområdena, Helsingfors stad och kompetenscentrumen inom det sociala området. Ansökningstiden var mellan den 9 januari och den 15 februari 2024. Det kom in 21 ansökningar, och den finansiering som söktes uppgick sammanlagt till 55 miljoner euro. Finansiering beviljades för 12 projekt till ett belopp av sammanlagt 15 845 000 euro. Understöden får användas för projekten till utgången av år 2025, och det krävs ingen självfinansieringsandel.  

Finlands program för hållbar tillväxt finansieras med medel från EU:s tillfälliga återhämtningsinstrument (Next Generation EU). Finansieringen minskar den vård-, rehabiliterings- och serviceskuld som covid-19-pandemin orsakat inom social- och hälsovården och förbättrar permanent möjligheterna att få vård snabbare i hela landet. 
 

•    stm.fi: Finlands program för hållbar tillväxt
•    stm.fi: Fjärde utlysningen av statsunderstöd 

Lisätietoja

Kirsi Paasovaara, projektchef, tfn. 0295 163 012
Heli Parikka, sakkunnig, tfn. 0295 163 165
Sanna Hämäläinen, projektsekreterare, tfn. 0295 163 523

e-postadresserna är av formen: [email protected]