Hoppa till innehåll

Terapigarantin för barn och unga har behandlats i ministerarbetsgruppen för välfärdssamhället

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 30.1.2024 18.07 | Publicerad på svenska 31.1.2024 kl. 10.28
Pressmeddelande
Kuvituskuva

I den ministerarbetsgrupp som arbetar med frågor kring välfärdssamhället och där social- och hälsovårdsminister Kaisa Juuso är ordförande följer man social- och hälsovårdsministeriets beredning av regeringspropositionen om terapigarantin för barn och unga. Vid ministerarbetsgruppens möte på måndag behandlades det första förslaget i beredningen.

Riktlinjerna för terapigarantin för barn och unga fastställs i ministerarbetsgruppen för barn, unga och familjer som leds av undervisningsminister Anna-Maja Henriksson. Avsikten är att regeringens proposition ska överlämnas till riksdagen hösten 2024. Under våren ordnar social- och hälsovårdsministeriet diskussionsmöten om lagberedningen med välfärdsområdena och de centrala intressegrupperna. Ministeriet genomför också en enkätundersökning för att samla in de synpunkter av barn och unga som är viktiga för beredningen.

För att genomföra terapigarantin ska välfärdsområdena få en tilläggsfinansiering på 35 miljoner euro per år från och med nästa år.   
 
Barns och ungas psykiska hälsa är ett viktigt tema i regeringsprogrammet för Petteri Orpos regering. I regeringsprogrammet sägs det att regeringen ska bereda en modell för att genom lagstiftningen trygga barns och ungas lika tillgång till korttidspsykoterapi eller annan effektiv psykosocial behandling på basnivå.

Mer information

Elina Palola, direktör, avdelningen för gemenskaper, organisationer och funktionsförmåga / YTO, [email protected], tfn 029 516 3595