Hoppa till innehåll

Undersökningen Läkare 2023: Läkarstuderande är nöjdare med undervisningen i arbetet vid sjukhusen än undervisningen i arbetet vid vårdcentralerna

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 14.6.2024 10.01
Pressmeddelande
Lääkäri hymyilee ja juttelee vanhemman henkilön kanssa tutkimushuoneessa.

Tillfredsställelsen med undervisningen i arbetet vid vårdcentralerna har minskat inom grundutbildningen för läkare. Största delen av de utexaminerade läkarna vill specialisera sig. Det här framgår av den enkätundersökning om läkare som utexaminerades under åren 2012–2021.

Läkarnas grundutbildning täcker bra de delar som krävs för den medicinska kompetensen. Men tre fjärdedelar av respondenterna upplevde att de får för lite undervisning i ledarskap. Endast cirka hälften av respondenterna var nöjda med undervisningen i arbetet vid vårdcentralerna, medan nästan 80 procent var nöjda med undervisningen i arbetet vid sjukhusen. Det här framgår av undersökningen Läkare 2023, där läkare som utexaminerades under åren 2012–2021 fick svara på en enkät om utbildning, yrkesidentitet, värderingar och karriärutveckling.

Av de läkare som svarade på enkäten var det 90 procent som hade specialiserat sig, höll på att specialisera sig eller hade för avsikt att specialisera sig, vilket motsvarar tidigare undersökningsresultat. Tre av fyra respondenter upplevde att specialläkarutbildningen motsvarar det egna arbetet rätt bra eller mycket bra. När det gäller responsen om undervisningen finns det fortfarande mycket att förbättra eftersom nästan hälften av respondenterna tyckte att uppfyllandet av inlärningsmålen följs upp rätt dåligt eller mycket dåligt.   

Det finns fler studieplatser än tidigare och läkarna är nöjda med sitt yrkesval

Motiven för att söka till läkarutbildningen har förändrats en aning. Tillfredsställelsen i arbetet är fortfarande på en bra nivå och 84 procent av de läkare som utexaminerades 2012–2021 är nöjda med att de valde läkaryrket. Även kollegialiteten anses ha blivit bättre under de senaste tio åren. 

Antalet studerande som blir antagna till utbildningen har ökats med 27 procent under de senaste tio åren. Andelen läkare som arbetar inom undervisning eller forskning har minskat med en femtedel jämfört med år 1998.  

Undersökningen är en fortsättning på en serie tvärsnittsstudier som görs vart femte år. Social- och hälsovårdsministeriet har understött genomförandet av den redan i 35 år. Enkäten riktades i synnerhet till grundutbildningarna och specialutbildningarna på grund av de reformer som genomförts där. Social- och hälsovårdsministeriet utnyttjar undersökningsresultaten och framtida separata publikationer vid utvecklandet av hälso- och sjukvårdssystemet och specialläkarutbildningen. Undersökningen har planerats, genomförts och rapporterats i samarbete med alla de fem fakulteter i Finland där läkare utbildas och med forskare vid Finlands Läkarförbund. 

Mer information

MD Heli Halava, Turun yliopisto, [email protected]
Jaska Siikavirta, direktör vid social- och hälsovårdsministeriets avdelning för klienter och tjänster, tfn 0295 163 394, [email protected]