Hoppa till innehåll

Understöden till föreningar och stiftelser minskar i och med besparingarna i statsfinanserna

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 5.9.2024 11.46
Pressmeddelande

Understöden till föreningar och stiftelser inom social- och hälsovården, dvs. STEA-understöden, minskar från och med år 2025. Nästa år kommer det att beviljas mycket färre nya STEA-understöd jämfört med de senaste åren. De fortlöpande understöden minskas med 18-21 miljoner euro. 

Nästa år används det 79,5 miljoner euro mindre för STEA-understöd än år 2024. Anslagen minskar således totalt från cirka 384 miljoner euro till cirka 304 miljoner euro. 

Den största konsekvensen av de minskade anslagen för understöden är att det nästa år kommer att beviljas betydligt färre helt nya STEA-understöd jämfört med de senaste åren. Enligt den senaste uppskattningen kommer det totala beloppet av projektunderstöd att uppgå till cirka 20 miljoner euro (72 miljoner euro 2024). Nya allmänna understöd och investeringsstöd beviljas inte alls år 2025.  

För sådan fortlöpande förenings- och stiftelseverksamhet som finansierats med allmänna understöd och riktade verksamhetsunderstöd beviljas det cirka 284 miljoner euro i STEA-understöd år 2025. Dessa fortlöpande understöd minskar med cirka 18—21 miljoner euro nästa år.  
Enligt en preliminär uppskattning kommer anpassningen i fråga om de allmänna understöden och de riktade verksamhetsunderstöden att beröra ungefär en femtedel av alla de organisationer som får STEA-understöd i år.  

Av anpassningen inom fortlöpande verksamhet görs 8,4 miljoner euro genom att stegvis minska nivån på de stora allmänna understöden och riktade verksamhetsunderstöden (se bilaga). 

Besparingar görs också i understöden för social semesterverksamhet, men inte när det gäller barnfamiljers semesterverksamhet. Dessutom riktas det besparingar till understöden för juridisk rådgivning och verksamheten för utlandsfinländare och till understöden för verksamhet för yrkespersoner i föreningarna och stiftelserna, till exempel utbildning. När det gäller gränssnittsobjekten inom den lagstadgade verksamheten inom den offentliga sektorn görs besparingarna i enlighet med separata planer.  

Av förmögna föreningar och stiftelser kommer det att krävas mera självfinansiering jämfört med tidigare år.  

En del av anpassningen görs genom att skärpa kriterierna vid behandlingen av ansökningar om STEA-understöd, i synnerhet vad gäller påvisandet av verksamhetsbehov och tidigare resultat.  

Regeringspartierna har satt upp riktlinjer för besparingarna i understöden som i samband med beredningen av statsbudgeten för 2025.  

Riktlinjerna för nivån på de fortlöpande understöden för år 2025 och besparingsbeloppen beskrivs noggrannare i den bifogade bilagan. 

Understödscentralen STEA ordnar ett infotillfälle för föreningarna och stiftelserna inom social- och hälsovården fredagen den 6 september 2024 kl. 10–10.45. 

Nivån på understöden efter 2025

Nivån på understöden för föreningar och stiftelser inom social- och hälsovård kommer att sjunka också efter år 2025. Förslaget om besparingarna bereds av utredare Mika Pyykkö, och förslaget blir färdigt i början av 2025.

Mer information:

Annakaisa Iivari, avdelningschef, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 371, [email protected]

Pressmeddelandet har korrigerats den 5 september 2024 kl 13:10.