Hoppa till innehåll

Utredningen om anlitandet av hyrd arbetskraft har behandlats av ministerarbetsgruppen

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 8.3.2024 8.54
Pressmeddelande
-

Den ministerarbetsgrupp för ett hållbart välfärdssamhälle där social- och hälsovårdsminister Kaisa Juuso är ordförande diskuterade vid sitt möte den 7 mars rapporten från det nätverk som har utrett anlitandet av hyrd arbetskraft i välfärdsområdena.

Enligt nätverket är det snabbt ökande anlitandet av hyrd arbetskraft en betydande risk för välfärdsområdenas verksamhet och finansiering. Välfärdsområdenas egna åtgärder är avgörande för att minska anlitandet av hyrd arbetskraft.

Enligt nätverkets bedömning uppgick kostnaderna för anlitande av hyrd arbetskraft år 2023 till cirka 600-700 miljoner euro. Det motsvarar cirka 5 procent av välfärdsområdenas personalkostnader. Från och med år 2022 har anlitandet av hyrd arbetskraft ökat snabbt, nämligen med över 30 procent, och detta anser nätverket är mycket oroväckande. Ministerarbetsgruppen delar denna oro. 

De metoder som nätverket lyfter fram för att minska anlitandet av hyrd arbetskraft delas i utredningen upp i tre helheter (bilaga).  

Ministerarbetsgruppen anser att vissa åtgärderna borde inledas redan detta år. De viktigaste lagstiftningsåtgärderna gäller att se över lagstiftningen gällande personalen, förbuden mot utläggning i lagen om ordnande av social- och hälsovård och lagstiftningen om arbetsuppgifterna och användningen av teknik i serviceboende med heldygnsomsorg.  

Det nätverk som tillsattes hösten 2023 hade till uppgift att skapa en lägesbild av anlitandet av hyrd arbetskraft och köpta tjänster och att identifiera och planera åtgärderna för att minska anlitandet av hyrd arbetskraft.

•    Rapport om utredningen av välfärdsområdenas anlitande av hyrd arbetskraft (på finska)

Mer information

Marjo Lindgren, statssekreterare, tfn 0295 342 119
Veli-Mikko Niemi, kanslichef, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 425
Riitta Aejmelaeus, budgetråd, finansministeriet, tfn 0295 530 471
Tia-Maria Kirkonpelto, specialsakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 264 Alla e-postadresser har formen [email protected]

Ett fungerande och hållbart välfärdssamhälle