Hoppa till innehåll

Utvärdering: De viktigaste målen för reformen med välfärdsområdena har uppnåtts

finansministerietinrikesministerietsocial- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 1.7.2024 12.03
Pressmeddelande
Neljä hammasratasta pöydällä käsien ohjaamana.

Både vid beredningen och genomförandet av den nationella reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet, dvs. välfärdsområdena, uppnådde man de viktigaste målen. Det här framgår av en extern utvärdering av reformen som publicerades den 1 juli 2024. Vid den utvärdering som gjordes av Owal Group Oy och Deloitte granskades förutom målsättningen och resultaten också ledningen och styrningen och den offentliga debattens effekter.

Föremålet för utvärderingen var de administrativa processerna vid lagberedningen och verkställandet av reformen. Hur processerna lyckades granskades främst från ett nationellt perspektiv. Vid utvärderingen behandlades inga innehåll eller politiska mål och beslut. 

Det viktigaste målet för den nationella beredningen var att säkerställa att tjänsterna överförs till välfärdsområdena på ett säkert sätt och att det finns de förvaltningsstrukturer och ledningssystem som behövs för detta. Vid beredningen och genomförandet av reformen uppnåddes de viktigaste målen.  

Men utvärderingen visar att det också fanns utmaningar. Enligt utvärderingen borde till exempel de regionala skillnaderna ha beaktats bättre när stödet för genomförandet av reformen ordnades. Det fanns också för få anställda vid ministerierna och i regionerna i förhållande till reformens omfattning och tidsram. 

En annan utmaning som framgick var att statsförvaltningens splittrade struktur avspeglade sig i hur stödet för genomförandet av reformen ordnades. Även om de grupper som beredde reformen var förvaltningsövergripande, var beredningen i verkligheten rätt splittrad och uppdelad enligt ministerierna (SHM, FM, IM). 

Utvärderingen bestod av dokumentanalys, intervjuer, en enkät, workshoppar och den vetenskapliga expertgruppens möten. Owal Groups och Deloittes utvärdering genomfördes mellan juni 2023 och april 2024. 

Du kan läsa rapporten på webben:

Mer information

Senior Partner Mikko Wennberg, Owal Group, tfn 050 1261, mikko(at)owalgroup.com

Pasi Pohjola, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 585, Pasi.Pohjola(a)gov.fi