Välfärdsområdena har fått anlitandet av hyrd arbetskraft under kontroll – nu överväger man nya åtgärder enligt Sverigemodellen
Det nätverk som har utrett hur hyrd arbetskraft anlitas i välfärdsområdena sammanträdde på social- och hälsovårdsministeriet den 4 oktober. Nätverket fick en redogörelse för anlitandet av hyrd arbetskraft och diskuterade de åtgärder som vidtagits i Sverige för att reglera anlitandet av hyrd arbetskraft.
Enligt finansministeriets statistik har den kraftiga ökningen i anlitandet av hyrd arbetskraft år 2023 avtagit och börjat minska. Vid mötet konstaterade man att man är nöjd med de åtgärder som välfärdsområdena har inlett för att minska anlitandet av hyrd arbetskraft.
Det finns dock stora skillnader mellan välfärdsområdena i fråga om anlitandet av hyrd arbetskraft.
Mellan januari och juli 2024 uppgick kostnaderna för den hyrda arbetskraften till sammanlagt 300 miljoner euro. Detta är 5,3 procent mindre än under motsvarande period året innan. Den hyrda arbetskraftens andel av de totala kostnaderna för social- och hälsovårdstjänster var 3,7 procent jämfört med 4,2 procent för motsvarande period förra året.
Under mötet redogjorde social- och hälsovårdsministeriet för nätverket om det aktuella läget med den avtalsmodell som Sverige införde i år. De områden i Sverige som ansvarar för hälso- och sjukvården har intensifierat sitt samarbete för att minska anlitandet av hyrd arbetskraft och öka användningen av egen personal.
Finland fortsätter utreda den s.k. Sverigemodellen
Från och med januari 2024 har man i Sverige tillämpat en gemensam överenskommelse om att sträva efter att villkoren för anlitandet av och prissättningen för hyrd arbetskraft särskilt vad gäller läkare och sjukskötare ska vara enhetliga i hela Sverige. Avtalen ska innehålla gemensamma krav på kvalitet, kompetens och kostnader i fråga om hyrd arbetskraft. Man har också kommit överens om enhetliga priser enligt zon för hela Sverige, så att arvodena är högst i landsorter och lägst i storstäder.
Enligt nätverket är det viktigt att fortsätta utreda om Finland skulle kunna införa en motsvarande modell som Sverige har. Det skulle gå att framskrida snabbare om inte modellen skulle kräva ändringar i lagstiftningen.
Nätverket fortsätter uppföljningen av anlitandet av hyrd arbetskraft till utgången av 2024. I nätverket deltar representanter från social- och hälsovårdsministeriet, finansministeriet, inrikesministeriet, välfärdsområdena i Södra Savolax och Österbotten, Helsingfors stad, Institutet för hälsa och välfärd och Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT. Ordförande för nätverket är kanslichef Veli-Mikko Niemi vid social- och hälsovårdsministeriet.
Mer information:
Veli-Mikko Niemi, kanslichef, tfn 0295 163 425