Hoppa till innehåll

Finland och partnerländer har kommit överens om principer som styr utvecklingen av 6G

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 27.2.2024 7.53 | Publicerad på svenska 27.2.2024 kl. 11.42
Pressmeddelande
.
Radiomast i ett vinterlandskap. (Bild: Juha Tuomi)

Finland har anslutit sig till ett multilateralt uttalande om principerna för utveckling av 6G. Det gemensamma uttalandet har initierats av Förenta staterna och det publicerades i samband med evenemanget Mobile World Congress i Barcelona den 27 februari 2024.

I uttalandet kommer länderna överens om gemensamma principer som ska styra utvecklingen av 6G nationellt och internationellt. Genom att ansluta sig till uttalandet stärker Finland samarbetet med centrala strategiska partner i framtidens trådlösa kommunikationsnät.

Förutom Finland har också Australien, Frankrike, Förenta staterna, Japan, Kanada, Republiken Korea, Storbritannien, Sverige och Tjeckien undertecknat det gemensamma uttalandet.

– Finland hör till de ledande länderna i världen när det gäller att utveckla och snabbt ta i bruk mobilnätteknik. Jag är nöjd över att vi stärker våra internationella partnerskap med likasinnade länder. Det här är en bra fortsättning på Finlands och Förenta staternas uttalande om samarbete inom 6G, som vi undertecknade förra sommaren, säger kommunikationsminister Lulu Ranne.

Det är viktigt att tillsammans påverka den internationella 6G-politiken för att framtidens mobilnät ska passa in i den demokratiska värdegrunden. I enlighet med uttalandet betonar Finland i det internationella påverkansarbetet att 6G-tekniken ska vara trygg, förenlig med målen för hållbar utveckling och tillgänglig för allt fler.

– Det är viktigt att 6G-utvecklingen fortsätter i samarbete för att framtidens mobilnät ska vara säkra och tillförlitliga. Tack vare det högklassiga 6G-kunnandet i Finland kan vi också vara en vägvisare för andra, säger minister Ranne.

Finland har i årtionden varit en av världens främsta experter på mobilteknik. För närvarande är Finland ett av fem ledande länder i världen inom utvecklingen av 6G.

Mer information:

Begäran om intervju med minister Ranne:
specialmedarbetare Tuomas Sorsa, tuomas.sorsa(a)gov.fi, tfn 0295 342 012

Uttalandet:
Kaisa Kopra, specialsakkunnig, kaisa.kopra(a)gov.fi, tfn 0295 342 066