Hoppa till innehåll

Finlands riktlinjer för uppfyllande av IMO:s förpliktelser inom sjöfartsförvaltningen har publicerats

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 9.2.2024 10.13 | Publicerad på svenska 23.2.2024 kl. 9.16
Pressmeddelande
Bild: Mika Pakarinen, Keksi/LVM

Kommunikationsministeriet har publicerat Finlands riktlinjer för förfarandena för sättande i kraft av Internationella sjöfartsorganisationen IMO:s obligatoriska förpliktelser och för säkerställande av sjöfartsförvaltningens kravenlighet. Utarbetandet av riktlinjerna är en del av förberedelserna inför IMO:s revision.

Internationella sjöfartsorganisationen IMO har granskat över hälften av sina medlemsstater. Finlands revision ordnas i oktober 2024. Genom revision av sina medlemsstater strävar IMO efter att säkerställa att medlemsstaterna fullgör sina internationella förpliktelser och utvecklar sin sjöfartsförvaltning.

IMO rekommenderar sina medlemsstater att utarbeta riktlinjer för förfarandena för att säkerställa det nationella godkännandet och ikraftsättandet av de obligatoriska förpliktelserna samt sjöfartsförvaltningens kravenlighet. 

Kommunikationsministeriet har tillsatt en arbetsgrupp med medlemmar från olika delområden inom sjöfartsförvaltningen för att förbereda och samordna revisionen. Utöver riktlinjerna har arbetsgruppen utarbetat ett omfattande material om sjöfartsförvaltningen till stöd för revisionen. Dessutom har gruppen gått igenom IMO:s och de nationella revisionernas tidigare iakttagelser i enlighet med riktlinjerna. 

Finlands riktlinjer har utarbetats i samarbete mellan de ministerier och myndigheter som har ansvarsområden inom sjöfarten i anslutning till IMO:s revision.

De riktlinjer som nu publicerats: 

  • beskriver organisering och förfaranden för att säkerställa att sjöfartsförvaltningens ansvar och skyldigheter i Finland fullgörs
  • fastställer de förfaranden genom vilka det nationella genomförandet och verkställandet av den internationella regleringen övervakas och mäts
  • beskriver hur riktlinjernas effektivitet och lämplighet följs upp, upprätthålls och förbättras för att myndigheterna ska nå den nivå som behövs i flagg-, hamn- och kuststatsuppgifter.

Riktlinjerna stöder också samarbetet mellan aktörerna inom sjöfartsförvaltningen och en kontinuerlig förbättring av verksamheten.

Vad händer härnäst?

Finlands revision är den 14–21 oktober 2024. 

Hanna Suutarla från Transport- och kommunikationsverket är nationell kontaktperson mellan projektet och IMO.

Ytterligare information:

Anne Miettinen, kommunikationsråd, tfn 0295 342 394, [email protected]