Hoppa till innehåll

Ministerarbetsgrupp fastställde riktlinjer för prioriteringen av digitala tjänster

finansministerietkommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 4.10.2023 8.35 | Publicerad på svenska 6.10.2023 kl. 9.52
Pressmeddelande
Yhteiskunnan uudistamisen ministerityöryhmä (Kuva: Valtioneuvosto)
Yhteiskunnan uudistamisen ministerityöryhmä (Kuva: Valtioneuvosto)

Digital ärendehantering ökar möjligheterna att använda smidigare offentliga tjänster som är oberoende av tid och plats och förbättrar förvaltningens effektivitet och hållbarhet. Ministerarbetsgruppen för samhällsförnyelse har fattat beslut om principer för att främja digitala myndighetstjänster under denna regeringsperiod.

Vid sitt möte den 3 oktober beslutade ministerarbetsgruppen dessutom om Finlands färdplan som i enlighet med programmet EU:s digitala decennium 2030 ska lämnas till Europeiska kommissionen. Ministergruppen diskuterade också reformen av statens service- och lokalnät. 

Digitala tjänster gör uträttandet av ärenden smidigare och effektiviserar förvaltningen 

Ministerarbetsgruppen fastställde vid sitt möte att man i Finland ska börja bereda en övergång till i första hand digital myndighetskommunikation. Det innebär att myndigheterna i framtiden endast elektroniskt sänder till exempel kundbrev till dem som över huvud taget har möjlighet att sköta ärenden digitalt. Genom lagändringar ska detta göras förpliktande för dem som kan uträtta e-tjänster, men undantag från den digitala myndighetskommunikationen ska kunna sökas av grundad anledning.

För närvarande skickar myndigheterna sina beslut per post till kunden på papper, om kunden inte särskilt har gett sitt samtycke till digital myndighetskommunikation. Enligt statistiken kan åtminstone 4,2 miljoner finländare uträtta ärenden elektroniskt, men endast cirka en miljon har övergått till digital myndighetskommunikation i Suomi.fi-tjänsten. Genom digital kommunikation är det möjligt att uppnå besparingar på cirka 58–95 miljoner euro från och med 2026. 

”Genom att utnyttja digitaliseringen kan vi förbättra de offentliga tjänsterna och göra uträttandet av ärenden betydligt smidigare. Övergången till digital myndighetskommunikation är en del av helheten smidigare myndighetstjänster. Samtidigt bör vi komma ihåg att myndighetskommunikationen måste säkerställas också för dem som inte kan uträtta ärenden i digitala kanaler”, säger kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen.

Färdplan enligt programmet EU:s digitala årtionde 2030 till kommissionen

Ministerarbetsgruppen förordade vid sitt möte att Finlands färdplan inom programmet EU:s digitala decennium 2030 ska sändas till Europeiska kommissionen.  
  
I EU:s politiska program för det digitala decenniet fastställs gemensamma mål för digitaliseringen och dataekonomin fram till 2030. Programmet förpliktar medlemsstaterna att utarbeta egna nationella färdplaner för att uppnå målen. 
  
Finlands färdplan baserar sig på statsrådets redogörelse om den digitala kompassen och beredningen av genomförandeplanen för den samt på innehållet i regeringsprogrammet och budgetbesluten. Färdplanen har utarbetats vid digitaliseringsbyrån där alla ministerier är representerade.
  
Majoriteten av de finländska mål som ska rapporteras till kommissionen är uppställda redan i redogörelsen om Finlands digitala kompass. I färdplanen har dessa mål, som sträcker sig fram till 2030, konkretiserats till åtgärder under de närmaste åren. Åtgärderna i planen svarar i första hand mot hela EU:s gemensamma mål för det digitala decenniet. 

EU:s första lägesrapport om det digitala decenniet och Finlands landsrapport publicerades den 27 september 2023. I Finlands färdplan har man också beaktat resultaten i landsrapporten och rekommendationerna om behövliga utvecklingsåtgärder. Kommissionens rapport kommer att publiceras årligen. Färdplanen ska uppdateras första gången 2024 och i fortsättningen vartannat år. 

Utöver färdplanen bereder digitaliseringsbyrån också en mer omfattande plan för genomförande av den nationella digitala kompassen. Planen ska även omfatta andra mål än de som ska rapporteras till kommissionen. Målet är att ministerarbetsgruppen ska kunna fastställa riktlinjer för den mer omfattande genomförandeplanen i december 2023.

”Målen för EU:s digitala decennium har utarbetats så att länderna inte längre ska tävla mot varandra, utan vi arbetar tillsammans för att utveckla hela Europa. På så sätt är vi globalt inflytelserika och utnyttjar digitaliseringens effektivitetsfördelar på den inre marknaden för hela samhället. Den färdplan som ministerarbetsgruppen godkänt i dag stärker på motsvarande sätt samarbetet också inom statsrådet för att vi som land tillsammans ska ha större genomslag och mana hela EU till en effektiv digital omställning. Jag anser också att det är viktigt att vi fortsätter att utveckla kunskapsbasen som ett uppföljningsverktyg både på nationell nivå och på EU-nivå”, säger kommunikationsminister Lulu Ranne.

Ytterligare information: 

Marjo Lindgren, minister Rannes specialmedarbetare, tfn 0295 342 119, [email protected]
Minna Kurki, minister Ikonens specialmedarbetare, tfn 050 437 2718, [email protected]
Laura Eiro, generalsekreterare för ministergruppen, avdelningschef, kommunikationsministeriet, tfn 0295 342 166, [email protected]
Jarkko Levasma, generalsekreterare för ministergruppen, IKT-direktör, finansministeriet, tfn 0295 530 117, [email protected]