Regeringen föreslår en försökslag för att samla in uppgifter om offentligt understödda transporter

Regeringen har lämnat en proposition till riksdagen med förslag till temporära ändringar i lagen om transportservice. Propositionen gör det möjligt att samla in information om offentligt understödda persontransporter på ett ställe.
Den temporära och regionalt avgränsade försökslagen som föreslås i regeringens proposition ska gälla i tre år. Lagen kommer inte att ändra sättet att ordna offentligt understödda transporter eller påverka kundernas vardag.
Under försöket samlar Transport- och kommunikationsverket Traficom in information om transporter som Mellersta Österbottens, Norra Österbottens, Lapplands och Kajanalands välfärdsområden ordnar enligt socialvårdslagen, handikappservicelagen och hälso- och sjukvårdslagen. Därtill får Traficom information om de transporter inom välfärdsområdenas verksamhetsområden som ersätts med stöd av sjukförsäkringslagen, det vill säga så kallade FPA-resor. Den information som verket ska samla in gäller efterfrågan på samt utbudet och utfallet av transporter.
Offentligt understödda transporter ordnas av flera olika aktörer och informationen om dem är splittrad. Försökslagen hjälper att samla in information om transporter inom social- och hälsovården på samma ställe. Syftet är att få en bättre helhetsbild av hur transporterna ordnas. Med hjälp av kunskapsunderlaget blir det möjligt att utarbeta mer exakta utvecklingsplaner så att transporttjänsterna kan tryggas även i framtiden.
Även om regeringspropositionen gör det möjligt att samla in information på försöksbasis och regionalt endast om vissa transporter, kan resultaten av försöket användas också på nationell nivå.
Målet är att trygga transporttjänsterna även i framtiden
De totala kostnaderna för offentligt understödda trafikformer uppgår till över 1,2 miljarder euro per år. Andelen transporter inom social- och hälsovården är cirka en fjärdedel av detta. Kostnaderna för transporterna stiger hela tiden, vilket tillsammans med det övriga läget inom de offentliga finanserna sätter press på att utveckla sättet att ordna transporterna.
Den insamlade informationen ger en möjlighet att mer brett än i nuläget bedöma hur transporterna fungerar och hur de ska utvecklas. Med hjälp av informationen kan man till exempel bedöma möjligheterna att kombinera transporter och ordna anropstrafik och kollektivtrafik på ett effektivare sätt. Det är nödvändigt att utveckla offentligt understödda transporter för att transporttjänsterna ska kunna tryggas även i framtiden, särskilt i glesbygder.
Vad händer nu?
Proposition som regeringen nu överlämnat till riksdagen kommer att tas upp till remissdebatt i plenum. Tidpunkten för riksdagens plenum meddelas på riksdagens webbplats (Kommande plenum).
Efter remissdebatten skickas propositionen vidare till utskottsbehandling, och när utskottets betänkande är klart fortsätter behandlingen i plenum.
Den temporära försökslagen träder i kraft den 1 juli 2025 och information om transporterna samlas in från 2026 och 2027.
Om försöksresultaten tas fram en halvtidsrapport 2027 och en slutrapport 2028.
Mer information:
Atte Riihelä, specialsakkunnig, atte.riihela(a)gov.fi, tfn 0295 342 181
Elina Immonen, enhetsdirektör, elina.immonen(a)gov.fi, tfn 0295 342 159
Jenni Rantio, regeringsråd, jenni.rantio(at)gov.fi, tfn 0295 342 205
Pressmeddelande 16.12.2024: Remissbehandling: Kunskapsunderlaget för offentligt understödda transporter ska utvecklasLinkki toiselle sivustolle