Hoppa till innehåll

2023 års transportstöd för sockerbeta ändrades

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 30.5.2024 13.40
Pressmeddelande

Genom ändringen av förordningen korrigeras de tidigare stödnivåer för transportstöd som baserat sig på bristfälliga uppgifter.

Regeringen beslutade den 30 maj om ändring av statsrådets förordning om fördelningsgrunderna och stödnivåerna för transportstödet för sockerbetor 2023. Genom ändringen av förordningen korrigeras de tidigare stödnivåer för transportstöd som baserat sig på bristfälliga uppgifter. I den rapportering som låg till grund för stödberäkningen hade uppgifterna om antalet nya sockerbetsodlare, som var exceptionellt stort år 2023, utelämnats. Eftersom antalet sökanden och antalet avtalsbundna ton sockerbetor var större än vad som tidigare var känt, blir de slutliga stödnivåerna något lägre än vid beräkningen på basis av tidigare uppgifter. De stödnivåer som graderats på basis av transportsträckan korrigeras, varefter det korrekta stödbeloppet också syns i stödförvaltningens VIPU-applikation. Förändringen är relativt sett lika stor för alla transportavstånd. Avsikten är att stödet betalas enligt den målsatta tidtabellen i början av juni på basis av de ansökningsuppgifter som anlänt till Livsmedelsverket.
De stödnivåer som baserar sig på transportsträckan är trots ändringen högre år 2023 än 2022, och i sin helhet beräknas det att man för ändamålet använder 0,40 miljoner euro mera än 2022. Stödbeloppet är detsamma som i den ursprungliga förordningen. Stödet betalas som så kallat de minimis-stöd av mindre betydelse inom jordbrukssektorn.

Mer information vid jord- och skogsbruksministeriet:

Martti Patjas, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 16 2474
Mika Survonen, specialsakkunnig, tfn 0295 16 2215
Juha Vanhatalo, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 16 2347
 

Mat och jordbruk