Det blir allt viktigare med beredskap inför skogsskador – den uppdaterade beredskapsplanen har färdigställts

Jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde har fått en ny beredskapsplan för skogsskador. Denna plan styr hela skogssektorns beredskap för olika skogsskador i ett föränderligt klimat. Planen utarbetades i samarbete mellan jord- och skogsbruksministeriet, Naturresursinstitutet och Finlands skogscentral, och den överlämnades idag till jord- och skogsbruksminister Sari Essayah.
Utöver att temperaturen stiger kommer klimatförändringen enligt prognoserna att leda till ökad nederbörd och å andra sidan även till torka och andra extrema väderfenomen i Finland. På grund av detta ökar riskerna för skogarnas trädbestånd och virkesproduktionen. Det finns en risk att skadorna i framtiden blir allt mer omfattande eller har en allt större skadlig inverkan på trädbeståndet, och vi måste ytterligare höja beredskapen för vissa typer av skador, såsom skador av granbarkborre och skogsbränder.
Den nya beredskapsplanen för skogsskador framhäver hur viktigt det är med förutseende beredskap och anger de centrala skadegörarna, beredskapsåtgärderna och olika aktörers roller. Planen genomförs som tjänsteuppdrag i samarbete mellan centrala aktörer och organisationer inom jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde samt genom resultatstyrning och projekt.
"Regeringsprogrammet framhäver att det är viktigt att utveckla åtgärder för att främja skogarnas tillväxt och hälsa samt följa upp, prognostisera och bekämpa skogsskador. Den beredskapsplan för skogsskador som nu färdigställts motsvarar dessa mål på ett utmärkt sätt. Regeringen anvisade anslag för förebyggandet av skogsskador vid sin halvtidsöversyn, vilket påskyndar genomförandet av planen", säger minister Sari Essayah.
Den nya beredskapsplanen för skogsskador ersätter den motsvarande planen från 2014. Utkastet presenterades den 27 januari 2003 vid ett öppet webbseminarium, därefter var utkastet ute på remiss. Utifrån utlåtandena gjordes flera förbättringar och preciseringar i planen när det gäller innehållet i de olika faserna av beredskapen, utvecklingsobjekten och aktörernas roller.
Beredskap angår alla
Beredskapsplanen för skogsskador kompletteras av de beredskapsplaner som skogssektorns organisationer har utarbetat och av mer de detaljerade beredskapsplaner som gäller de värsta skadegörarna. Sådana är till exempel beredskapsplanen för granbarkborren, denna plan ska finslipas i år utifrån det tidigare arbetet, samt en plan för skogsbränder som bereds i samarbete med inrikesministeriets förvaltningsområde.
”Det är viktigt att beakta de ökade riskerna för skador redan på förhand. Det gäller att reagera snabbt för att undvika omfattande följdskador och det behövs även satsningar på åtgärder som främjar återhämtningen”, säger konsultativa tjänstemannen Sanna Paanukoski, som varit ordförande för arbetsgruppen.
Beredskapen baserar sig på beredskapsskyldighet enligt beredskapslagen, räddningslagen och annan lagstiftning samt på överenskommelser och frivillighet. Naturresursavdelningen vid jord- och skogsbruksministeriet ansvarar för att utarbeta beredskapsplanen för skogsskador. För att beredskapen ska vara effektiv måste alla aktörer inom skogsbranschen delta i åtgärderna. Enligt säkerhetsstrategin för samhället (2025) är beredskap något som angår alla.
I Finland har man redan länge förberett sig på skogsskador med hjälp av forskning, utbildning, lagstiftning, rekommendationer om skogsvård samt beredskapsplanering. Jord- och skogsbruksministeriet har under de senaste åren i väsentlig utsträckning finansierat flera projekt för bekämpning, hantering och förebyggande av skogsskador samt forsknings- och utvecklingsverksamhet som gäller skogarnas hälsa.
Beredskapsplanen för skogsskador
Mer information:
Sanna Paanukoski
konsultativ tjänsteman, jord- och skogsbruksministeriet
0295 162 449
[email protected]
Tiina Ylioja
forskare, Naturresursinstitutet
0295 324 916
[email protected]
Aki Hostikka
beredskapschef, Finlands skogscentral
050 406 8987
[email protected]